Jurnal de bord

Cum sărbătorim: pe stil vechi sau pe stil nou?

Azi în Rep. Moldova a venit iar Crăciunul. ”Pe 25 decembrie a fost Crăciunul de anul trecut, iar azi e cel de anul acesta” glumește tata. Am mai scris în acest articol despre specificul sărbătorilor de iarnă în Rep. Moldova, despre stilul vechi și despre cel nou. Revin cu cîteva precizări despre calendarul iulian și cel gregorian.

Calendarul iulian a fost folosit în Europa pînă în anul 1582, cînd Papa Grigore al III-lea (de aici și denumirea) a promulgat calendarul gregorian. La sinodul de la Constantinopol din 1923 a fost propus un calendar revizuit care a fost adoptat doar de unele biserici ortodoxe.

Biserica Ortodoxă Română a fost printre cele care l-au aprobat, de aceea în România astăzi Crăciunul se sărbătorește pe 25 decembrie, iar revelionul de 1 ianuarie. Biserica Ortodoxă Rusă însă a refuzat această modificare și continuă să folosească vechiul calendar.

În prezent în Rep. Moldova există două mitropolii: Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei. Ambele activează după vechiul calendar, fiind sub patronatul bisericii ruse, în timp ce cea mai mare parte a lumi urmează calendarul revizuit.

Pe timpul URSS comuniștii au impus tuturor țărilor membre calendarul vechi cu mențiunea că sărbătorirea Crăciunul era practic interzisă. Singura sărbătoare era considerată trecerea dintre ani dintre 31 decembrie și 1 ianuarie. Totuși în majoritatea satelor basarabene se marca într-un fel sau altul și Crăciunul, dar conform calendarului impus de ruși.

Astfel au ajuns moldovenii să sărbătorească anul nou pe 1 ianuarie și Crăciunul pe 7 ianuarie. Nici astăzi, după mai bine de 20 de independență, lucrurile nu s-au limpezit încă. Cei mai în vîrstă sărbătoresc de obicei așa cum o făceau pe timpul URSS, iar cei mai tineri conform stilului nou.

Există însă și o categorie de oameni care sărbătoresc de două ori același eveniment, și pe stil nou și pe stil vechi, după ideea ”două bătăi strică, dar două mîncări – niciodată”.

sursă foto

One Comment

  1. De fapt, există două Mitropolii şi nu două Patriarhii, şi conform documentului de reactivare a mitropoliei Basarabiei aceasta activează de asemenea conform calendarului iulian (adică stil vechi). Nu prea am înțeles care a fost aportul sovieticilor în sărbătorirea pe un stil sau altul, dar în general articolul e prost documentat şi independența teritorială nu are nimic cu cea bisericească…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button