Printre cuvinte

Cum l-am cunoscut pe Dan Puric

Era o duminică rece de iarnă, navigam printre canalele TV, un lucru pe care îl fac foarte rar, cînd am dat peste o emisiune la TVR1. Era cu Dan Puric. Mi-a atras imediat atenția datorită discursului său, a temelor abordate și a felului de a vorbi. Am stat lipit de ecran cu gura căscată aproape o oră după care l-am căutat pe internet.

Așa am aflat despre artistul, regizorul, scriitorul și actorul de pantomimă Dan Puric și cu cît aflam mai multe despre el, cu atît eram mai impresionat. Am mers la bibliotecă și am găsit cărțile lui pe care le-am citit într-o răsuflare. Omul e o adevărată comoară.

Săptămîna trecută am aflat că Dan Puric vine la Baia Mare pentru o conferință și pentru a lansa noua sa carte „Fii demn”. Mi-am zis că nu trebuie să ratez o astfel de ocazie. Printr-un noroc nesperat am făcut rost de un bilet m-am prezentat la Sala de sport a Universităţii de Nord Baia Mare nerăbdător să-l văd și să-l ascult.

„Eu nu am venit aici să vă spun care este adevărul, a spus el de la bun început. Aceasta nu e o conferință. E o întîlnire în care vom încerca să-l aflăm împreună!. Au urmat 3 ore jumătate în care nu am încetat să mă minunez.

andrei-albu-dan-puric-baia-marePe scenă a urcat un om de o cultură extraordinară, un orator și un actor impresionant, un om modest care ne-a vorbit despre iubire, demnitate, identitate, neam şi tradiție în timp ce o sală întregă i-a sorbit fiecare cuvînt. Filozofie pe înțelesul tuturor, pastile de înțelepciune din popor combinate cu momente de umor – asta ne-a oferit Dan Puric.

Au urmat apoi numeroase întrebări din sală la care artistul a răspuns cu bunăvoință. Nici nu am observat cum a trecut timpul. La sfîrșit am stat la coadă împreună cu alte cîteva zeci de oameni, mi-am făcut o poză împreună cu el și i-am spus că este citit și iubit și în Basarabia.

Oamenii mari te fac să crezi că totul este posibil și că ești și tu capabil de lucruri mărețe. Am revenit încărcat de impresii și energie pozitivă convins că atîta timp cît acest popor poate să nască oameni ca Dan Puric, nu avem dreptul să ne pierdem speranța…

7 Comments

 1. Oare Iris sunt din categoria celor minunati care i-au si bani pentru concert? Nu mi se pare deloc mult sa dai 25 de lei, si sa ai o carte inclusa!

 2. Florin iar pune gaz pe foc ca să aţîţe spiritele. Nu-l băgaţi în seamă. Ăsta e stilul lui.

  Oamenii de cultură nu pot să se hrănească doar cu artă, au şi ei necesităţi ca şi noi, restul muritorilor. Arta şi talentul trebuie recompensate şi încurajate.

  Nu mi se pare mult deloc să dai 25 ron pe o carte şi nici într-un caz 5 ron ca să-l vezi şi să-l auzi vorbind.

  Dacă Dan Puric se năştea în SUA, era probabil deja milionar. În România nu o să se întîmple niciodată pentru că noi nu am învăţat încă din păcate să ne apreciem şi să ne protejăm valorile.

 3. Parerea mea e ca e doar un alt om care-ti zice ce vrei sa auzi ca sa-ti ia banii..

 4. Andrei, aş vrea eu să pot spune asta. Evident fiecare are dreptul la opinie. Însă e păcat să arunci cu noroi într-un om de valoarea lui Puric bazîndu-te doar pe nişte speculaţii.

  Presa a căutat întotdeauna scandalul şi ştie mai bine ca oricine altcineva să discrediteze şi să facă din ţînţar armăsar.

  Pînă una alta, Dan Puric este unul din puţinii intelectuali din ţară care susţine că să fii român nu este cea mai mare nenoricire care ţi se poate întîmpla şi că avem şi noi meritele şi calităţile noastre.

  Iar discursul său găseşte ecou în inimile multor oameni şi ne dă speranţă, un lucru inestimabil în aceste vremuri grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button