Ulciorul cu pătărănii

Cum îți dai seama că a venit cu adevărat primăvara

„Păi e la mintea cocoșului, îmi vei spune. Te uiți în calendar și dacă e început de martie, înseamnă că a venit primăvara”. Ei bine, o să te contrazic. Primăvara nu ține seama de uneltele noastre rudimentare de măsurare a timpului.

De câte ori s-a întâmplat să avem zăpadă și frig în luna martie? Sau un februarie cald și frumos? Așadar metoda calendarului (dacă îmi permiteți exprimarea) nu reprezintă un reper sigur pentru a stabili dacă a venit cu adevărat primăvara.

„Atunci ne uităm la natură, îmi vei spune din nou. Dacă ies ghioceii și înfloresc copacii, sigur a venit primăvara”. Iar dacă vei spune asta îmi vei oferi o nouă ocazie să te contrazic. Pentru că am văzut destule cazuri în care a dat înghețul în luna aprilie…

… când copacii erau doldora de floare sau cazuri în care, derutați de încălzirea globală, copacii începeau să înmugurească a doua oară în plină iarnă. În aceste condiții nici măcar natura nu poate fi un indicator 100% pentru venirea primăverii.

„Și atunci care este acesta?” mă vei întreba nedumerit și neîncrezător. Doar nu o să mă iau după faptul că se întorc păsările din țările calde? Sau după gospodarii care ies afară cu mături, greble și furci pentru curățenia de primăvară?

„Nu, nu și încă odată nu” îți voi răspunde. După care îți voi dezvălui o metodă străveche folosită de daci pentru a stabili când să iasă la curățat viile (asta înainte să-i oblige Burebista să le taie, bineînțeles).

Știi că a venit cu adevărat primăvara, atunci când cei de la regia de termoficare a orașului îți opresc încălzirea…

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button