Jurnal de bord

Cum găsești chirie în Cluj: sfaturi, idei, soluții

chirie-cluj-napoca

De anul trecut cînd m-am mutat în Cluj am căutat chirie deja de 2 ori. Experiența a fost interesantă și educativă. De aceea am decis să centralizez niște recomandări pentru cei care cauta un loc în care să stea.

Unele sfaturi pot părea banale, mie însă mi-ar fi prins bine să citesc un astfel de articol acum un an pentru că nu eram deloc familiarizat cu piața de aici. Deci postarea se adresează în special celor care își caută chirie pentru prima dată.

Cea mai bună perioadă să cauți

Probabil că știai deja acest lucru, dar nu strică să recapitulăm: cea mai bună perioadă să cauți chirie în Cluj este perioada mai – august. Motivul este simplu – atunci pleacă studenții și multe apartamente devin disponibile.

De obicei proprietarii dau anunțurile cu mențiunea disponibil din 1 sau 15 iulie. Atunci e posibil să prinzi și prețuri mai bune decît în celelalte luni ale anului cînd cererea este mare, iar oferta mai mică.

Unde căutăm chirie

Locurile în care am găsit anunțuri relevante sînt următoarele (lista nu e nici pe departe completă, dacă aveți completări, vă rog lăsați-le în comentariu).

Piața de la A la Z: ziar tipărit care are o secțiune dedicată chiriilor împărțită pe zone și tipuri de apartamente. Apare în fiecare zi de marți.

Portalul Olx.ro: are o categorie specială pentru chirii unde poți cauta după criteriile care te interesează. Cel mai util dintre ele este faptul că poți filtra anunțurile postate de persoane fizice. De urmărit zilnic.

Aplicația Fizbo: o aplicație drăguță dezvoltată de un absolvent al Universității Tehnice din Cluj. Disponibilă pe Android și iOS, are avantajul că poți vedea apartamentele cu prețul de închiriere direct pe o hartă interactivă.

Grupuri Facebook: Grupurile cu membrii cei mai numeroși pe care le-am găsit sînt acesta și acesta. Uneori poți găsi și acolo oferte interesante, în special dacă îți cauți doar o cameră într-un apartament.

chirie-apartamente-cluj

De ce nu merită să dai bani la o agenție

În primul rînd pentru că e scump. Dacă alegi un apartament cu 2 camere la 250 euro (cam acesta e prețul mediu) ai de plătit din start garanția și o chirie în avans (adică 500 euro) la care mai adaugi încă 250 pentru agenție.

Ce fac de fapt agenții imobiliari: sună proprietarii imediat după ce aceștia au publicat anunțul și încearcă să-i convingă să încheie un contract exclusiv de colaborare cu agenția.

Deci practic îți suflă apartamentul de sub nas după care pretind taxa de intermediere. Așa se explică faptul că apartamentele bune se dau de cele mai multe ori doar prin agenții.

Recomandări și sugestii

Urmărește tot timpul anunțurile. Dacă găsești unul care îți pică cu tronc, du-te să-l vezi primul, pentru că apartamentele bune se dau foarte repede (de obicei în aceeași zi). Folosește Google Maps cu încredere pentru a studia zona, transportul public și legăturile disponibile.

Nu te arunca cu capul înainte la prețuri astronomice și nu ține cu dinții să stai în centru, pentru că transportul public în Cluj este destul de bine organizat.

Pentru orarul autobuselor poți folosi aplicația Cluj Bus. Dacă lucrezi într-o firmă mare ce are sediu (și) în Cluj, abonează-te la grupurile de anunțuri interne. Nu se știe niciodată de unde sare iepurele.

De asemenea apelează cu încredere la cunoscuți și prieteni. Sper că articolul îți va fi de folos cu toate că multe din sfaturile de mai sus sînt de bun simț și nu reprezintă o noutate. Vă aștept cu completări și sugestii.

9 Comments

  1. olx.ro (fostul tocmai.ro daca nu ma insel) e foarte ok… atentie mare, majoritatea anunturilor postate de persoane fizice sunt de fapt tot agentii…. stiu asta din proprie experienta

  2. Inca o chestiune sper utila pentru unii, pare banala, dar eu nu am stiut-o intitial.. preturile afisate pe anunt nu sunt batute in cuie… de cele mai multe ori mai ales daca lasi o impresie buna proprietarului , poti negocia suma

  3. Bună precizarea Arthur. De multe ori agenții sînt foarte evazivi. Îți poți da seama ușor dacă e vorba de agent sau persoană fizică căutînd celelalte anunțuri postate de userul respectiv. Daca el mai are încă 100 de anuțuri de chirie, atunci e clar.

    Legat de preț, de obicei acesta e ușor negociabil. Oricum, cred că nu strică să întrebi 🙂

  4. Kiki, înțeleg că nemutam.com vrea să fie un agregator care centralizează anunțurile de pe mai multe portaluri.

    Pentru mine însă site-ul nu aduce un plus de valoare, îți spun și de ce:

    – majoritatea anunțurilor sînt de pe Olx unde pot filtra după persoană fizică (voi nu aveți această opțiune)
    – restul anunțurilor sînt aproape irelevante pentru că vin de pe portaluri deținute de agenții imobiliare, iar eu încerc să evit să plătesc comisioane grase la agenți imobiliari

    Din această cauză nu am inclus portalul vostru în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button