Ofuri cotidiene

Cum ar putea câștiga Maia Sandu alegerile în Republica Moldova

alegeri

Dacă ne uităm la statisticile primului tur de scrutin, observăm două lucruri:

  • Cea mai scăzută prezență la vot au avut-o tinerii sub 25 ani (doar 10%)
  • Diaspora nu s-a mobilizat suficient și nu a avut impactul așteptat

Cred că rezultatul final al alegerilor va depinde în mare măsură de aceste două aspecte. Haideți să discutăm pe scurt despre fiecare în parte.

1. Tinerii din Moldova nu s-au arătat prea interesați de alegeri. Multă lume spune că în Moldova nici nu au rămas așa de mulți tineri și că cei din străinătate nu au putut să se deplaseze la secțiile de votare. Parțial adevărat.

Dar cum rămâne cu basarabenii din România? Statul Român acordă anual în jur de 5000 de burse pentru basarabeni, iar majoritatea acestor tineri nu revin în Moldova după terminarea studiilor.

Discutăm așadar despre zeci de mii de oameni stabiliți aici. Dintre aceștia doar 9400 au votat în primul tur. E extrem de puțin, mai ales că:

  • există secții de votare în 9 orașe vezi listă
  • statul oferă bilete gratuite la tren pentru studenți – detalii aici

Din cauza unor confuzii, pe 30 octombrie studenții care doreau să meargă să voteze nu au primit bilete gratuite. Atât Guvernul cât și directorul CFR a dat asigurări că situația nu se va repeta (iar tinerii care și-au cumpărat bilete duminica trecută, vor primi banii înapoi).

2. Diaspora nu s-a mobilizat suficient. Au votat sub 100 mii de oameni în condițiile în care se vehiculează că ar fi în jur de 1 milion de basarabeni în afara țării.

Au fost oameni care au încercat să voteze cu buletinul, deși s-a anunțat că acest lucru nu este posibil. Au fost și situații în care secțiile de votare nu au avut suficiente buletine de vot.

Ce mă bucură însă, este faptul că diaspora a luat atitudine și are inițiativă. A apărut un grup pe Facebook în care basarabenii din afara țării încearcă să se organizeze cu transportul și cazarea spre orașele cu secții de votare.

Haideți să facem cu toții acest lucru! Discutați cu prietenii și cunoscuții voștri. Luați-i cu voi la vot. Spuneți-le celor din alte orașe să facă efortul de-a vota. Șansele noastre la un viitor European depind în mare măsură de felul în care ne mobiliza pe 13 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button