Ofuri cotidiene

Cîteva vești despre fumatul în locuri publice

fumat-jocuri-vieti

Ante scriptum:

Uneori am impresia că sînt minoritar într-o țară în care toată lumea fumează. Și mă întreb atunci: dacă tot e la modă democrația și interesele celor puțini sînt mai importante decît ale celor mulți, cum se face că toate localurile sînt pline de fum?

V-am pus pe gînduri? Bun, atunci să trecem la subiect!

Subiect:

Despre fumatul în spațiile publice s-a scris mult. De-o parte a baricadei se află nefumătorii ce așteaptă de ani buni o lege care să interzică fumatul în locurile publice. Legea însă întîrzie să apară și m-aș mira să apară în viitorul apropiat deși inițiative există.

La mijloc sînt interese mari, interese comerciale ce se întrepătrund cu interese politice. Sănătatea oamenilor la nivel de țară nici nu intră în discuție. E adevărat că s-au făcut niște pași în această direcție, dar mai mult așa – de ochii lumii.

De cealaltă parte a baricadei se află fumătorii care duhănesc ori de cîte ori ies undeva. ”Dacă legea permite, de ce m-aș abține?” îți răspund ei ridicînd din umeri și pînă la urmă au dreptate. ”Dacă nu-ți place fumul, stai acasă!”

Totuși există și cîteva vești bune. De cînd m-am mutat în Cluj, am observat că din ce în ce mai mulți artiști cer să nu se fumeze înainte și în timpul concertului. Week-end-ul trecut am fost la Alternosfera în Flying Circus.

Pînă s-a terminat concertul, s-a fumat doar afară și în local se putea respira normal deși era plin de lume. Deci se poate! Problema e că imediat ce băieții s-au retras de pe scenă, aproape toată populația fumătoare din local și-a aprins cîte o țigară. În 10 minute nu mai puteam respira.

O altă veste bună e că din ce în ce mai multe localuri din Cluj au spații exclusiv pentru nefumători. Mă refer la săli izolate și ventilate corespunzător, nu la cele care există doar pe hîrtie. Puteți găsi aici o listă cu localurile de acest gen din fiecare oraș din România.

Post Scriptum

Nu puteam să închei acest articol fără să menționez o petiție inițiată în 2013 ce propunea ca municipiul Cluj să devină primul oraș din România fără fum în spațiile publice. Inițiativa este salutabilă totuși nu prea a avut sorți de izbîndă.

Sursă foto

2 Comments

  1. Cand interesele celor puțini sînt mai importante decît ale celor mulți, aceea nu mai e democratie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button