Ofuri cotidiene

Cît s-a stat la coadă în vămile din România înainte de sărbători

aglomerarie-vama-romania-sarbatori-iarna

Să zicem că locuiești în Europa – în Italia, Spania sau Germania. Poate că ai plecat din România scîrbit de corupția de aici și de felul în care funcționează lucrurile, sau poate că ai mers pentru o perioadă ca să strîngi bani pentru familia ta.

Să zicem că în acest an ai decis să petreci sărbătorile acasă, în România. Să-ți vezi rudele, prietenii și părinții. Să le duci cadouri și să te odihnești pentru cîteva zile. Așa că ai urcat în mașină, ai condus vreo 12 ore și ai ajuns la frontiera română unde te-ai pomenit în spatele unei cozi de cîțiva kilometri.

După 12 ore de condus ai așteptat încă vreo 4-5 ore în vamă ca să intri în țara ta, țara care te cheamă să te întorci, să muncești aici, dar care te întîmpină așa. Ești furios și dezamăgit, pentru că iată, de cînd ai plecat, nu s-a schimbat mare lucru în bine.

Aceleași partide, aceleași fețe, aceeași atitudine. Din păcate scenariul de mai sus e cît se poate de real, pentru că înainte de Crăciun prin asta au trecut un sfert de milion de români. Autoritățile au fost “luate pe nepregătite”.

Nu se așteptau la că atîția oameni vor dori să intre în țară într-un timp așa scurt. De parcă scenariul nu s-ar repeta în fiecare an. Conform oficialilor, cozile s-au datorat afluxului mare și verificărilor suplimentare legate de refugiați.

Așadar dormi liniștit dragă cetățean român, poliția de frontieră stă de veghe ca tu să te poți bucura de sărbători în siguranța. Și ca să vedeți că nu vorbesc din auzite, vă povestesc experiența mea din Vama Sculeni, la frontiera cu Rep. Moldova.

vama-republica-moldova

4 ore la coadă din cauza vameșilor care nu aveau chef să munceacă

În acest an am convenit să mă întîlnesc cu părinții la Iași pentru niște cumpărături, urmînd să ne întoarcem împreună în Basarabia. Prevăzători, ai mei s-au trezit cu noaptea în cap și au ajuns la vamă la ora 4 dimineața în data de 24 decembrie.

Vama moldovenească au trecut-o cam într-un sfert de oră, după care au stat și au așteptat 4 ore la coadă, pentru că vameșii români pur și simplu nu vroiau să lucreze. Era ajunul Crăciunului, aveau și ei de sărbătorit. Tura respectivă e cunoscută de șoferi ca tura lui Stelică datorită “performanțelor” sale de neegalat.

Angajații statului aveau o reputație de apărat. Și au apărat-o cu brio. Traficul s-a reluat ca prin minune după schimbul de tură de la ora 8. La întoarcere în Republica Moldova am trecut ambele vămi în mai puțin de jumătate de oră.

Cam asta a fost experiența mea de sărbători cu vama românească. Nu m-ar mira ca după revelion să avem aceleași cozi la ieșire din țară, miile de români care au venit înainte de Crăciun vor dori probabil să se întoarcă în Europa.

Nu de alta, dar trebuie să producă bani ca să aibă ce trimite în România, o Românie care își bate joc de ei cu fiecare ocazie. La mulți ani, dragi români! Oriunde ați fi. Să aveți un an nou așa cum vi-l doriți și să ne vedem cu bine la cozile din 2016. Sănătate!

Sursă foto 1 2

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button