Ofuri cotidiene

Cît la sută din banii tăi ajung lunar la stat?

copil-plange-cadita

Te-ai întrebat vreodată cît la sută din banii pe care-i cîștigi ajung în final la stat? Și dacă da, ai încercat vreodată să calculezi cît îți ia statul din buzunar într-o lună?

În România există două taxe majore pe care majoritatea oamenilor le plătesc combinat atunci cînd nu sunt antreprenori – taxa pe muncă și TVA-ul.

Să zicem că un angajator și-a alocat suma de 3000 lei pentru un angajat (salariul complet). Aproximativ 550 lei din acești bani vor merge la stat sub forma impozitului plătit de angajator.

Din cei 2450 lei rămași (salariul brut), angajatul are de plătit la rîndul său încă aproximativ 700 lei. Acești bani sînt reținuți automat de către stat sub formă de impozit pe venit, contribuții sociale, fond de șomaj etc.

Bineînțeles, pe majoritatea din noi ne interesează doar salariul net atunci cînd negociem cu angajatorul. Mă întreb totuși cum ar fi să primească fiecare din noi salariul brut în mînă urmînd ca fiecare să-și achite individual impozitul.

Dacă ai plăti cu mîna ta statul cu 700 de lei în fiecare lună, ai avea un pic alte așteptări legate de modul în care sînt folosiți acești bani, nu-i așa? Ai avea și tu pretenții la niște servicii sociale decente, la drumuri bune și un sistem administrativ eficient și bine pus la punct.

Oricum acesta este doar începutul, pentru că de fiecare dată cînd cumperi ceva statul își mai ia o cotă de 24% din prețul pe care-l achiți pentru un produs sau serviciu.

Dacă ar fi să tragem linie la final de lună, aflăm că mai mult de 50% din salariul brut al unui angajat ajunge la stat într-un fel sau altul. Cei de la Digi 24 au făcut un studiu în acest sens. Vă invit să-l urmăriți mai jos și să trageți concluziile.

Sursă foto video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button