Ulciorul cu pătărănii

Cîinele, drogurile și găina umplută

E o noapte friguroasă de ianuarie și autocarul Chișinău – Cluj e în vama română de mai bine de o oră. Aliniați în două șiruri, fiecare cu bagajele în față, pasagerii țopăie cu pași mărunți încercînd să se încălzească.

”Poftim Evropa, blea!” scoate printre dinți un vlăjgan a cărui chelie luminează în razele aruncate de becurile de deasupra. ”Ne-o aliniat aici ca la rastrel” (rus. execuție prin împușcare). ”N-au ce să facă. Au control de București” obiectează cineva.

”Ei, n-au!?” revine cheliosu. ”Tare zvizdoși se mai cred. Frați se mai numesc!” ”Pur și simplu au fost multe cazuri de contrabandă, sînt și ei precauți” revine primul. ”Ap’ da! Arestează un student care trece douăzeci de pachete și-l lasă pe de-al de Filat să ducă cu tiru…”

În cele din urmă apare un ofițer cu un cîine lup în lesă. La o comandă scurtă din partea vameșului, cîinele începe să amușine fiecare geantă în parte. La un moment dat scoate un lătrat scurt spre geanta colegului meu de scaun.”Deschideți imediat! Ce aveți acolo?” îl apostrofează agitat vameșul. ”N-am nică, numai niște mîncare de acasă” se scuză bănuitul trăgînd fermoarul genții de rafie.

”Droguri aveți?” continuă vameșul în timp ce cîinele își afundă botul tot mai adînc printre lucrurile din bagaj. ”A găsit ceva” îl previne din nou agentul vamal, timp în care cîinele scoate botul din geantă mestecînd o bucată de carne. ”Da, o găsît găina împlută pusă de mama. Vă rog să-i faceți ceva că ni-o mănîncă tătă!”

Pierdut pe moment din cauza hohotelor de rîs, agentul se retrage în cele din urmă cu cîine cu tot. ”Iaca dacă eu aș șhi în locul tău, i-aș da în judecată și aș cere maralinîi ușierb (rus. daune morale)” se aude din nou vocea cheliosului. ”Poți să dzîșhi că pentru tine găina ceea împlută era specială și că te-o discriminat cîinele. Scoți capica o sută de procente…”

”Puteţi merge” – se aude de undeva vocea vameşului. După cîteva minute autocarul o ia din loc spre una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, deschizînd pentru cei rămaşi în vamă imaginea unui cîine lup dresat care se uşura pe un sîlp din apropiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button