Jurnal de bord

Ce se va schimba după legea antifumat și cum vor fi afectați fumătorii de țigări electronice

lege-anti-fumat

Mai întîi de toate haideți să ne lămurim ce-i cu amendamentul buclucaș legat de recent adoptata lege împotriva fumatului care a stîrnit atîtea controverse în ultimele zile, inclusiv în rîndul profesioniștilor precum Moise Guran…

… care a publicat o știre greșită conform căreia un amendament ar fi fost introdus pe ultima sută de metri în lege, făcînd-o astfel inutilă. Știrea a fost ștearsă ulterior (arhivă aici și aici), dar a apucat să fie preluată de diferite portaluri, creînd confuzie. Acesta este amendamentul buclucaș:

În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:

a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spațiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;

Acest amendament era stipulat în legea adoptată de Senat în primăvara acestui an și făcea practic inutilă legea anti fumat. Orice local care s-ar fi declarat că servește exclusiv fumători ar fi scăpat de sub incidența interdicției generale.

Astfel lucrurile nu s-ar fi schimbat defel față de situația actuală. Amendamentul însă a fost modificat și sună în felul următor în forma finală a legii adoptate de Camera Deputaților pe data de 14 decembrie – vezi legea aici.

Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:

a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spaţiul public închis;

Interesant e faptul că legea se aplică și pentru țigările electronice care, pînă nu demult, erau încadrate într-o categorie ambiguă din punct de vedere legislativ. Vă amintiți probabil de acel caz șocant în care o femeie a fost bătută în autobuz în urma unui schimb de replici, din cauză că fuma o țigară electronică.

Ei bine, de acum înainte lucrurile vor fi clare: fumătorii de țigări electronice vor intra în aceeași categorie cu ceilalți fumători, deși unele studii afirmă că țigara electronică ar fi mai puțin nocivă, iar unii medici ar recomanda-o ca tratament pentru anumite boli.

Bun, acum că ne-am edificat în această privință, vă propun să facem ”o furtună de idei” legată de consecințele acestei legi.

Așadar, ce se va schimba după ce intră în vigoare legea împotriva fumatului?

În primul rînd se vor aglomera trotuarele din fața localurilor. Pub-urile, barurile și cluburile vor fi pe jumătate pline, pentru că o parte din distracție se va muta afară odată cu fumătorii.

Oamenii se vor aduna mai des acasă pe la prieteni pentru a putea fuma nestingheriți. Probabil vom auzi mai des întrebări de genul ”ieșim seara asta sau veniți pe la noi?”

Se va fuma mai puțin, unii vor reduce numărul țigărilor fumate pe zi, alții se vor lăsa cu totul, inclusiv de țigările electronice care pentru unii fumători reprezintă un pas intermediar înainte să se lase complet.

Astea ar fi ideile pînă acum. Dacă aveți completări, nu vă sfiiți să comentați.

4 Comments

  1. Am auzit ca in Franta dupa o anumita ora se trag obloanele, raman clientii fideli si se fumeaza relax in continuare

  2. Posibil. Prin localurile în care am fost eu însă nu s-a fumat niciodată.

    La un moment dat eram în Budapesta pe o stradă cu multe pub-uri și baruri. Era sîmbătă seara și trotuarele erau pline de tineri. Probabil că la fel se va întîmpla și la noi 🙂

  3. Pentru voi care le vindeți bănuiesc că e bine. Să vedem pentru cît timp o să mai facă excepție de la regula generală 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button