Ofuri cotidiene

Ce ne facem cu preoții din România?

religie-baniCredința-i credință, dar înmormîntarea-i pe bani. Acesta e principiul după care își duc activitatea foarte mulți preoți din România. Caz concret comuna Giurița, județul Dolj unde o familie a fost nevoită să stea 4 zile cu mortul în casă pentru că nu avea de unde să plătească taxa de înmormîntare percepută de preotul din sat.

Din punctul de vedere al preotului condițiile sînt simple: vrei să-ți înmormîntezi ruda trebuie să plătești 500 lei – banii înainte. Păi ce facem aici, voluntariat? Pentru asta există ONG-uri. La biserică se vine cu bani, credința costă. Vrei să fii în regulă în fața Domnului, fii bun și plătește!

După ce a aflat că presa a mediatizat cazul, preotul din Giurița a emis și o factură pentru serviciile aduse pe care a detaliat-o în felul următor: 250 lei înmormîntarea, 120 lei contribuția la biserică, 30 lei lumînările și tămîia și 100 lei reparația bisericii. Asta de parcă biserica ar fi plătit cîndva vreo taxă la stat.

În cealaltă parte a țării, în județul Botoșani un alt preot și-a propus să ajute cu mîncare familiile sărace din comuna Călărași. Omul coace pîine și oferă cîte una în fiecare zi pentru nevoiașii din sat. Mai mult de atît, preotul a pus la punct o mică fermă în care crește păsări, iepuri și porci.

O parte din aceste animale ajung pe mesele familiilor cu dificultăți. ”Nu e suficient să-ți fie milă, spune preotul, mai trebuie să și faci ceva ca să ajuți oamenii”. Vă las pe voi să trageți concluziile pentru fiecare din cele două cazuri.

Sursă foto

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button