Printre cuvinte

Ce citim: cărți tipărite sau cărți electronice?

Vreau să vă spun de la bun început că în acest an am făcut trecerea de la cărțile clasice, tipărite, la cărțile electronice cunoscute şi ca ebook. Pînă nu demult eram un adept al modului tradițional de a citi. Nimic nu poate înlocui o carte fizică pe care poți să o atingi, să-i simți textura, să o miroși.

Însă timpul trece, lucrurile nu stau pe loc și tehnologia avansează cu paşi rapizi. Cărțile electronice au început să fie din ce în ce mai cunoscute, iar ebook reader-ele din ce în ce mai performante și mai accesibile ca preț. De ce am ales ebook-urile în defavoarea cărților tradiționale?

În primul rînd pentru că e mult mai comod să citești o carte masiva în format electronic decît în format clasic, pentru că faci economie de timp atunci cînd descarci o carte de pe internet în loc să umbli să o cauți prin librării sau biblioteci.

Un ebook reader este ușor, mic și portabil și poate stoca mii de cărți – ceea ce poate fi destul de practic atunci cînd trebuie să călătorești sau să consulți mai multe surse. Cărțile electronice sînt mai ieftine, de multe ori gratuite și disponibile imediat după lansare, un lucru util atunci cînd îți dorești o anumită carte care nu a fost lansată încă în România.

Datorită noii tehnologii E Ink (cerneală electronică) ebook reader-ele nu obosesc ochii şi oferă o serie de opțiuni care nu sunt disponibile pe o carte tradițională. Pe un ebook poți selecta fragmentele care îți plac, poți face notițe şi căutări după anumite cuvinte sau personaje și ai posibiliatea de a naviga ușor între capitole.

Ebook-urile nu vor putea înlocui niciodată în totalitate cărțile tipărite pentru că acestea au specificul lor aparte, totuși primele comportă o serie de avantaje incontestabile. Așadar rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă pentru care dintre cele două opțiuni vrea să opteze.

4 Comments

  1. Dan, eu am optat pentru Nook in defavoarea Kindle. Mi-am dorit neaparat un ebook reader cu ecran tactil aşa că am avut de ales între Nook Simple Touch si Kindle Touch.

    L-am ales pe primul din mai multe motive pe care o să le enumăr într-un articol următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button