Jurnal de bord

Cardul de transport CTP Cluj: impresii după 1 lună de folosire

Deși a trecut mai bine de 1 an de când CTP a pus în circulație cardul de transport cu CIP, eu am evitat să-l folosesc pentru un simplu motiv: sistemul de validare a cardurilor, precum și automatele de vânzare a biletelor au funcționat intermitent și au avut probleme destul de mari, în special în perioada de după lansare.

Așa că am preferat să nu-mi complic viața și am folosit un abonament cu legitimație de carton. Luna trecută am decis că era cazul să trec și eu la opțiunea mai elegantă și mai modernă, așa că mi-am făcut card pentru transportul public. L-am folosit mai bine de o lună, iată care sunt impresiile mele de până acum.

Aspecte pozitive

  • E mai ieftin: până nu demult aveam un abonament lunar pe 1 sau 2 linii și de fiecare dată când aveam nevoie să circul în afara lor, trebuia să cumpăr bilete. Cardul mi-a oferit opțiunea de a cumpăra 60 bilete cu 60 lei, adică 1 leu călătoria pe orice linie (în loc de 2 lei cât costă biletul).
  • E mai convenabil: nu mai trebuie să ai mereu grijă să cumperi bilete atunci când urci pe autobuz. E suficient să ai cardul. În cazul în care circuli pe liniile din zonele metropolitane, îl poți încărca direct cu bani pe care să-i consumi pentru călătoriile din afara orașului.

Aspecte negative

  • Validarea biletului: trebuie făcută la fiecare călătorie, chiar și atunci când ai un abonament nelimitat (nu am înțeles de ce). Mi se pare că acest lucru e un dezavantaj semnificativ comparativ cu soluția clasică de carton, pentru că implică o grijă în plus.
  • Probleme de funcționalitate: deși sunt mult mai rare decât la început, mai există cazuri în care validatoarele din autobuze nu funcționează, au probleme de conexiune sau pur și simplu dau eroare atunci când încerci să validezi biletul.

Soluția propusă de reprezentanții CTP în acest caz e următoarea

  • Să țin cardul 1-2 secunde în fața validatorului. În caz de eroare să încerc de mai multe ori la aparate diferite din autobuz (dacă e posibil)
  • În cazul în care apare un control să anunț controlorul de aparatul defect. Dacă acesta insistă să-mi facă proces verbal, să merg să-l contest la sediul central, pentru că ei pot verifica încercările de validare eșuate.

Cardul de călătorie poate fi obținut de la sediul CTP de pe B-dul 21 Decembrie 1989 Nr. 128-130 și se eliberează în câteva minute pe baza buletinului. Mai multe informații găsiți pe site-ul CTP. Cam astea sunt impresiile mele de până acum. Voi ce experiențe ați avut cu cardul de transport din Cluj-Napoca?

Sursă foto 1 2

4 Comments

  1. In doua luni de utilzare, am prins un singur control. I-am dat cardul, s-a uitat la el de la distanta si a plecat. Poate are alergie la ele :))

  2. Nu toți controlorii au aparat de verificare a cardurilor. Putem trece și acest aspect la categoria părților bune 🙂

  3. Controlorii nu cred ca au aparat de veririfcat. Singura data cand a facut mai mult decat sa se uite la el de la distanta, mi l-a luat si l-a scanat la unul din aparatele din Bus. M-am speriat si am intrebat daca mi-a luat o calatorie facand asta. A zis ca nu, ca e valabila 45 de minute scanarea. Am incercat si eu si daca scanezi cardul a doua oara, apare mesajul Card deja validat.

    Daca nu merge scanarea din prima, incearca sa il intorci pe partea cealalta.

  4. Eu am întâlnit controlori care aveau aparat prin care puteau verifica și cardul. E un aparat cu care scanează și văd dacă ți-ai validat biletul sau nu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button