Călătorie în Roma: impresii despre oraș cu bune și rele
Acest articol este o continuare a unei alte postări în care am scris despre obiectivele turistice pe care le poți vizita în Roma. Și dacă acolo am analizat Roma turistică, în acest articol mi-am propus să scriu despre orașul în sine, așa cum l-am descoperit eu în cele 5 zile petrecute acolo.
Aspect
Roma este un oraș al contrastelor în care coabitează lumi diferite: o fațadă frumoasă în zona turistică în spatele căreia se află un oraș aglomerat, pestriț și destul de murdar. Și nu vorbesc aici de cartierele mărginașe sau rău famate, ci de zonele în care își duc viața de zi cu zi majoritatea localnicilor.
Primul lucru pe care l-am remarcat când am ieșit din centru a fost murdăria. Străzile și trotuarele sunt pline de gunoaie, iar clădirile acoperite cu graffiti ceea ce le dă un aer foarte neîngrijit. Imaginează-ți că ești la Porta Maggiore, poarta de est a cetății antice. În față ai niște ruine ce datează din secolul 1.
Pe lângă ele trec câteva linii de tramvai. Între cele două e un spațiu verde plin de gunoaie și mărăcini, iar pe trotuarul de lângă și-au întins tarabele niște țigani care te ademenesc cu haine second, cd-uri, parfumuri și telefoane mobile. Cam asta e Roma ce nu se vede în broșurile de la agențiile de turism.
Un alt lucru care m-a frapat au fost tarabele. Gara Termini e plină de ele și aduce pe alocuri cu un bazar insalubru din România anilor ‘90. Nu mi-a plăcut deloc. Am fost surprins neplăcut și de râul Tibru. Nu mă așteptam ca acesta să fie așa de murdar și neîngrijit.
Cazare
Am găsit cazare prin Airbnb, e o metodă ce a funcționat fără probleme în țările în care am fost. Italia se încăpățânează să fie o excepție. Proprietarul de la care am închiriat a fost arogant și bădăran în toată interacțiunea pe care am avut-o cu el.
Omul a refuzat să seteze centrala pe mai mult de 20 grade ca să nu-i consumăm gazul. Dacă ai fost măcar o dată în Italia, știi cât de reci pot fi clădirile vechi. Ghici care a fost primul lucru pe care l-am făcut după ce a plecat: corect, am modificat setările de la termostat 🙂
La fel ni s-a întâmplat acum 3 ani în Veneția. Cred că nu sunt cazuri izolate. Într-un final am acceptat apartamentul închiriat ca unul decent și fără pretenții. Cost: apartament cu 2 dormitoare în zona de sud-est a orașului – 90 € pe zi.
Am făcut concesii la cazare, pentru că oricum nu am stat prea mult acolo: duș, somn, pregătit mic dejun dimineață și cam atât. Dacă vă doriți o cazare bună și accesibilă ca preț, încercați zona Transtevere sau zona din apropierea Vaticanului, preferabil cât mai aproape de o gură de metrou care vă duce direct spre centru.
Transport în comun
Orașul e traversat de 2 linii de metrou principale în formă de X care au stații la majoritatea monumentelor importante. Metroul din Roma e mijlocul de transport care mi-a plăcut cel mai mult: e curat, rapid și circulă destul de bine.
Celelalte mijloace de transport sunt tramvaiul și autobuzul. Dacă nu te grăbești, le poți folosi, dar nu te baza pe ele. Străzile Romei, în special în zona centrală, sunt destul de aglomerate și înguste. Tramvaiele au rareori benzi separate, să fii pregătit să stai în trafic. Autobuzele au întârzieri destul de mari, iar unele nu vin deloc.
Bine de știut: abonamentul se validează o singură dată, la prima folosire, și expira la miezul nopții, nu la ora în care îl validezi pentru prima dată. Compania de transport din Roma se numește ATAC. Dacă vezi pe ecranele din autobuz textul „ATAC in Roma” nu e cazul să te panichezi.
Siguranță
Pe lângă transportul urban, am călătorit și cu trenul în afara orașului, spre periferia din nordul Romei. Trenurile erau murdare, miroseau urât, erau pline de graffitti și de oameni cu fețe triste. După ce vezi grămezile de gunoi, taberele improvizate de săraci ce trăiesc la limita subzistenței, parcă începi să percepi Roma altfel.
În general, nu m-am simțit în pericol în oraș. A fost însă un aspect care m-a deranjat destul de mult. Toate atracțiile turistice din Roma sunt pline de vânzători ambulanți. Majoritatea sunt africani și sunt foarte insistenți și agasanți. Din păcate lucrul acesta e valabil în majoritatea orașelor mari din Europa.
Restaurante
După experiența din Veneția, am mers în Roma fără mari așteptări legate de mâncare. Cel mai mult m-a deranjat atitudinea chelnerilor care sunt de-a dreptul nesimțiți în localurile din zonele turistice. Am întâlnit însă și chelneri foarte politicoși, în general emigranți, care s-au comportat foarte frumos.
Bine de știut: multe restaurante din Roma includ în nota de plată un bacșiș de 10%. Se numește servizio. De asemenea bonul include și o secțiune care se numește Coperti. Suma care apare la Coperti este o medie obținută din totalul notei împărțit la numărul celor de la masă. Aceasta nu se achită separat, ci este doar o estimare.
Ca să-ți faci o idee legată de prețuri, las aici o notă de plată de la o cină de 5 persoane. În general am mâncat bine în Roma, dar nu am găsit nimic special care să-mi rămână în memorie. Pizza a fost bună, înghețata la fel, fructele de mare și pastele merită încercate, la fel și specialitatea locului – carcioffi, adică anghinare.
Acestea au fost impresiile pe care am vrut să le împărtășesc. Sper că o să-ți fie utile. Te încurajez să citești și celelalte articole pe care le-am scris despre Roma pentru mai multe informații.
2 Comments