Jurnal de bord

City break în Roma: recomandări, costuri și obiective turistice

Panorama spre Piazza del Popolo de pe Terrazza del Pincio

Recent am făcut un city break de 5 zile în Roma. La întoarcere mi-am propus să scriu un articol cu impresii și recomandări utile pentru cineva care intenționează să viziteze capitala Italiei. După ce am început să-l scriu mi-am dat seama că am prea mult material pentru un singur articol.

Așa că am decis să scriu 2: unul despre Roma turistică și unul despre orașul în sine așa cum l-am descoperit eu. Acesta este primul din cele 2. Sper să te ajute să-ți faci o idee cât mai bună despre ce înseamnă o călătorie în Roma și costurile implicate.

Transport

Am călătorit low-cost cu un zbor direct din Cluj-Napoca. Am găsit un preț bun la WizzAir pentru partea a doua a lunii martie. Cost 2 persoane cu bagaj de cală – 200 €. Odată ajuns la aeroportul Ciampino din Roma ai 2 opțiuni pentru a ajunge în oraș:

  • shuttle bus care costă 5 € până la Gara Centrală Termini
  • transportul în comun (autobuze care au stație în fața aeroportului)

Noi am folosit transportul urban pe toată durată șederii, pentru că am vrut să vizităm tot orașul, nu doar partea turistică. În terminalul de sosiri, chiar înainte de ieșire, sunt 2 aparate de la care poți cumpăra bilete și abonamente. Cost: 1 bilet – 1.5 €, abonament 48 ore – 12.5 €, 1 săptămână – 24 €, mai multe opțiuni aici.

Odată ajuns în oraș poți opta pentru autobuzele hop on – hop off care te duc pe la majoritatea obiectivelor cunoscute din oraș, cu mențiunea că străduțele din centru merită oricum străbătute și descoperite la pas. Preț pe zi – în jur de 25 €.

Obiective turistice organizate pe zile

Înainte de a merge în Roma am încercat să grupez pe zile obiectivele pe care voiam să le vizităm pentru a folosi cât mai eficient timpul disponibil. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Odată ajuns la fața locului am realizat că estimările mele erau prea optimiste. Iată cum te poți organiza.

Ziua 1 – Vaticanul

Pentru a vedea Vaticanul în toată splendoarea sa ai nevoie de o zi întreagă. Încearcă să ajungi cât mai devreme în Piazza San Pietro pentru a vizita biserica cu același nume. Intrarea este liberă, dar în timpul zilei se formează o coadă de mii de oameni. Deci cu cât ajungi mai devreme, cu atât mai bine.

Dacă vrei să te bucuri de o priveliște extraordinară spre Roma de la înălțime, urcă în turla bisericii. Cost urcare: scări – 6 €, lift – 7 €. Pentru a ajunge în punctul cel mai înalt trebuie să urci niște scări foarte abrupte și înguste pe care încape 1 singur om.

Singurul regret pe care-l am legat de vizita din Roma este faptul că nu am făcut acest lucru. Am găsit de fiecare dată cozi interminabile și am renunțat la idee. Din spusele celor care au urcat în turlă, am înțeles că experiența merită pe deplin.

După ce ai văzut piața și biserica San Pietro, du-te să vizitezi Muzeul Vatican. Și acolo coada se poate întinde pe sute de metri. De aceea recomandarea mea este să cumperi bilete online cu opțiunea de intrare prioritară. Cost: bilet – 17 €, skip the line – 4 €, ghid audio – 7 €.

Muzeul a fost frumos și impresionant, dar destul de aglomerat. Vizita ne-a luat cam 3 ore, și asta fără să analizăm foarte atent exponatele. Pe lângă muzeu, se mai pot vizita grădinile din Vatican precum și alte locuri. După ce ai terminat cu muzeul poți reveni în Piazza San Pietro pentru a o admira în luminile de seară.

Ziua 2 – Castel Sant’angello, Piazza del Popolo, Villa Borghese și Piazza di Spagna

Castel Sant’angello, panorama de pe podul cu același nume

A doua zi te poți întoarce în aceeași zonă pentru a vizita Castelul Sant’angelo care o fortăreață în formă de stea. Cea mai bună priveliște spre castel o poți vedea de pe podul cu același nume. Chiar lângă castel se află Curtea de Casație – o altă construcție impresionantă.

Dacă faci o plimbare spre nord-est și treci râul Tibru, vei descoperi Piazza del Popolo care are 2 biserici identice una lângă cealaltă. Merită să urci pe Terrazza del Pincio pentru a admira piața și orașul de sus, iar de acolo să faci măcar o scurtă plimbare prin Parcul Borghese pentru o pauză în natură.

Dacă te mai țin picioarele, ia autobuzul sau metroul spre Piazza di Spagna pentru a admira Fontana della Barcaccia și urcă treptele spaniole la capătul cărora te așteaptă o panoramă frumoasă spre centru. Dacă ți-e poftă de un tiramisu, îți recomand să intri la Pompi care e în apropiere.

Ziua 3 – Colosseum, Forumul Roman, Altare della Patria, Columna lui Traian

Colosseumul este simbolul Romei și trebuie vizitat neapărat, preferabil în prima parte a zilei. Cost: bilet – 12 €, ghid iPod audio-video – 6 €, skip the line – 2 €. La intrare în Colosseum sunt foarte mulți ghizi care își oferă serviciile, inclusiv în limba română.

Dacă poți să te alipești unui grup restrâns, merită să o faci în schimbul ghidului audio-video (pe care-l poți cumpăra și la fața locului). La ieșire îți recomand să te odihnești în Parco del Colle Oppio de unde ai perspectivă foarte bună spre Colosseum. După asta poți să treci pe lângă Arco di Constantino și să vizitezi Forumul Roman.

Important de știut – biletul la Colosseum include și intrarea la Forumul Roman pentru ziua respectivă sau următoarea. Majoritatea turiștilor se înghesuie la intrarea centrală pentru că acolo merge fluxul general. Poți evita ușor aglomerația dacă mergi la intrarea Foro Romano e Palatino care se află vreo 300 m spre stânga.

După ce vei urca dealul Palatin vei găsi ruinele palatului în care locuiau imperatorii și o terasă care oferă o deschidere impresionantă spre Forumul Roman – centrul vieții politice din Imperiul Roman. După ce cobori treptele, poți să-l vizitezi îndeaproape.

Nu departe de forum se află o altă clădire impunătoare. Se numește Altare della Patria sau Il Vittoriano și a fost construită în cinstea lui Victor Emmanuel, regele care a unificat Italia. Se poate urca pe acoperișul clădirii contra unei taxe de 10 € care se achită la lift.

În imediata apropiere a palatului se află statuia Lupoaicei care este mai mică decât mă așteptam și Columna lui Traian care a fost construită la ordinul împăratului Traian pentru sărbătorirea victoriei sale asupra dacilor. După această zi plină, încearcă să revii la Colosseum și arcul de triumf pentru fotografii de seară.

Ziua 4 – Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza Navona și Columna lui Marcus Aurelius

Fontana di Trevi, panorama

Între monumentele vizitate în ziua a 2-a și Altare della Patria se află o sumedenie de străduțe ce ascund o mulțime de monumente, biserici și piețe ce merită descoperite mergând pe jos. Voi menționa doar câteva din ele.

Fontana di Trevi, celebra fântână arteziană în care turiștii aruncă anual monede în valoare de peste 1 milion de euro. Acești bani sunt folosiți de municipalitate în scopuri caritabile. Spațiul în care se află monumentul este destul de îngust, încearcă să îl vizitezi în prima parte a zilei și / sau seara.

În apropiere se află Columna lui Marcus Aurelius care mi s-a părut mai impunătoare decât cea a lui Traian. La fel de aproape este și Pantheonul care se continuă cu Piazza Navona, o altă piață frumoasă din Roma. Zona e plină de restaurante și magazine din care vă puteți cumpăra suveniruri.

Ziua 5 – Piramida, Insula Tiberină, Terrazza del Gianicolo

Piramida lui Caius Cestius e unul din cele mai surprinzătoare repere arhitecturale pe care le-am descoperit în oraș și unul din cele mai bine conservate monumente din Roma. Mie mi-a plăcut pentru că în zonă erau doar localnici și pentru că în spatele piramidei e un părculeț în care te poți odihni de agitația orașului.

După ce ai văzut piramida poți lua un autobuz care merge de-a lungul Tibrului și te lasă la Bocca della Verità și la Insula Tiberină unde începe cartierul Trastevere care este cea mai boemă zonă a Romei, plină de străduțe cu aer medieval și restaurante cu prețuri accesibile.

În partea de nord a zonei se află dealul Gianicolo unde am descoperit terasa cu același nume. Locul oferă o deschidere interesantă spre Roma. Din păcate priveliștea e blocată în multe locuri de copaci. Totuși, merită să urci până acolo în special la ora amiezii, pentru că în apropiere se află un tun din care se trage în fiecare zi la ora 12.

Acestea sunt locurile și monumentele pe care îți recomand să le vizitezi când mergi la Roma. Bineînțeles, lista este departe de a fi completă. Revin cu recomandări legate de cazare, restaurante și impresii generale despre oraș în articolul următor.

Actualizare

Pentru mai multe informații și impresii, îți recomand să citești și celelalte 2 articole pe care le-am scris despre Roma:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button