Ofuri cotidiene

Basarabenii din diasporă au dat în judecată Republica Moldova

diaspora-moldova

Mai țineți minte alegerile prezidențiale din România de acum 2 ani? Mii de români din străinătate nu au putut vota atunci. Același lucru s-a întâmplat și luna aceasta la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Doar că basarabenii au decis să facă ceva în această privință.

E vorba de o premieră absolută în spațiul românesc: cetățenii din diasporă au chemat în instanță țara din care provin. Ieri la Chișinău 143 de cetățeni ai Republicii Moldova au dat în judecată instituțiile statului responsabile de organizarea alegerilor prezidențiale.

După cum știți, diaspora a dat dovadă de o mobilizare fără precedent în al doilea tur de scrutin. Oamenii au parcurs sute sau chiar mii de kilometri pentru a vota, din păcate mii de basarabeni nu au reușit să-și exercite acest drept din cauza legii electorale care limitează la 3000 numărul buletinelor per secție de votare.

În ziua alegerilor aceștia au depus aproape 4000 de contestații și sesizări la adresa Comisiei Electorale Centrale, reclamând faptul că le-a fost încălcat dreptul la vot. Duminica trecută mii de basarabeni au protestat în stradă atât în Chișinău, cât și în marile orașe din Europa.

Diaspora însă au decis să meargă mai departe și au găsit 3 avocați care îi vor reprezenta în instanță. Indiferent de decizia pe care o va lua Curtea Constituțională, acești oameni merită toată aprecierea noastră.

Pentru că nu se dau bătuți, pentru că luptă și cred. Bravo vouă, respect!

Sursă știre | foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button