Ofuri cotidiene

Alegeri anticipate în ţara Moldovei

Pentru prima dată în istoria modernă a Moldovei partidele de opoziţie PL, PDL şi AMN au stat ferm pe poziţii şi nu au cedat. Astfel cu câteva ore în urmă a fost semnat decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Tot pentru prima dată în istoria noastră, alegerile vor avea loc într-o zi de lucru, fiind stabilite pentru data de 29 iulie. PCRM vrea ca alegerile anticipate să aibă loc cât mai repede şi acest lucru e de la sine înţeles.

Ţara este în pragul falimentului, după ce comuniştii au cheltuit cu neruşinare resursele statului pentru campania electorală. Probabil că tovarăşul Voronin încă declară cu încăpăţânare că Moldova nu este afectată de criză deşi unul din elementele principale care ţin economia moldoveană în viaţă, sumele de bani trimise în ţară de cei care lucrează peste hotare, au scăzut de trei ori.

Totuşi PCRM a reuşit să facă câteva ultime modificări, pe ici, pe acolo, şi anume în locurile esenţiale. Pe de o parte PCRM a coborât rata de participare necesară pentru validarea alegerilor de la minimum 50%, la 1/3 din alegători; de asemenea a coborât pragul electoral minim pentru accederea în Parlament de la 6% la 5%, după ce a făcut exact opusul în 2008. Prea sigur era de victorie tovarăşul Voronin în alegerile ce au avut loc în aprilie 2009.

Dar după cum zice o zicală veche, ulciorul nu merge de mai multe ori la izvor, iar ulciorul comunist pare să fie spart. Mai ales după plecarea lui Marian Lupu din PCRM. Un lucru ce nu reuşesc nicidecum să-l înţeleg este de ce partidele democrate îşi dau coate să-l primească pe cel care până acum câteva zile le era adversar şi comunist înverşunat. Rămâne să vedem dacă această aşa-zisă plecare a lui Lupu din partid a fost iniţiativa sa, sau o mişcare strategică de a infiltra un cal troian în tabără opoziţiei.

Oricum ar fi, este clar că Voronin îşi joacă ultima şansă şi speră ca electoratul de la sate îl va vota din nou, iar pragul electoral mai mic va permite accederea în Parlament a unor „iluştri” oameni politici precum Diacov sau Roşca – cunoscuţi pentru verticalitatea lor, mai ales atunci când trebuie să dea cu fundul prin alte luntri. Oricare ar fi însă deznodământul, viitorul apropiat al ţărişoarei noastre nu pare prea roz, indiferent de partidele care vot fi la guvernământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button