Povești la minut

10 lucruri pe care nu le știai despre Moldova

1. În Republica Moldova trăiesc cei mai cinstiți și mai serviabili oameni. Moldovenii cum se întâlnesc, cum „se cinstesc”, servind cu mare plăcere vinul ghiurghiuliu. Nu e nevoie de o ocazie anume, e suficient și faptul că s-au întâlnit.

2. Ce mai frecventă întrebare în Moldova este: „Di care să-ți torn: alb sau roșu?”

3. Cantitatea de vin băută nu contează atâta timp cât bei pentru sănătate. În Moldova sănătatea e mai presus de toate. Totuși, nu vă grăbiți să dați vina pe vin, că nu vinul e de vină*.

4. Cei care vor să bea apă sunt întrebați: „Care apă, dacă avem vin? Vrei să ruginești?” Dacă ceri să ți se toarne jumătate de pahar, ești luat la rost numaidecât: „Ești cumva jumate de om?!” Totuși, dacă refuzi să „servești” măcar un păhărel, ești întrebat plin de compasiune „Ești grav bolnav, da?”

5. În Moldova sunt multe vii, li vezi și ti duci. Aici fiecare al doilea este viticultor și produce vinul pe care-l consumă. Legenda spune că în Moldova sunt locuri în care vinul izvorăște direct din pământ.

6. Moldova e o țară mică ce are cele mai lungi beciuri subterane din lume. Dacă tunelurile dacice de sub Bucegi sunt un mit, beciurile din Moldova există și pot fi văzute de oricine. Acolo intri azi și ieși mâine.

7. În Moldova n-ai pe cine vorbi de rău, pentru că toți se cunosc sau sunt rude. Moldova are cel mai mare număr de cumetri din lume și cel puțin la fel de mulți fini ca în Finlanda.

8. Unii bunici din Moldova mai folosesc telefoane fixe cu disc care trebuie rotite pentru a forma un număr. Se vede că ei au crescut într-o perioadă în care lucrurile stricate se reparau, nu se aruncau.

9. Republica Moldova e o țară agrară în care unii nu au ce mânca, o țară în care se fură cu miliardele și se pleacă cu sutele de mii. În Moldova trăiesc cei mai săraci oameni din Europa.

10. În Moldova la ședințele cu părinții de la școală vin de obicei bunicii. Aici speranța a murit demult, au rămas doar emoții, când părinții plâng pe skype, iar bunicii cresc nepoții**.

Am scris aceste rânduri inspirat de cărțile „Vinil” și „Bine” de Igor Guzun, un scriitor din Chișinău pe care am avut bucuria să-l cunosc recent. Igor Guzun reușește să surprindă Moldova cu farmecul și paradoxurile sale prin texte scurte, presărate cu jocuri de cuvinte amuzante, cu gânduri inspirate și apropiate de suflet. Le-am citit cu mare drag și vi le recomand din toată inima.

*  Preluat din piesa lui Pavel Stratan

** Preluat din piesa The Motans

Sursă foto 1 2

One Comment

  1. Nu știu, dar parcă zona aia de lângă Tiraspol pare mult mai săracă decât Moldova 😀 și, aparent, n-aparține de Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button