Printre cuvinte

10 cele mai bune cărți pe care le-am citit pînă acum (6-10)

carti-magiecitește prima parte

Continuăm top-ul celor mai bune cărți / autori pe care l-am început ieri. Țin să vă reamintesc că lista nu e nici pe departe exhaustivă și se bazează mai mult pe felul în care am relaționat eu cu cartea respectivă decît pe valoarea literară a acesteia.

Sînteți gata? Atunci să continuăm.

6. Pădurea Spînzuraților – Liviu Rebreanu

O carte ce a intrat în viața mea prin voință proprie și m-a dat efectiv pe spate. Am scris despre asta aici. Romanul m-a cucerit prin acțiune și analiză psihologică, dar mai ales prin stil și limbaj. Pentru mine această carte a fost efectiv un deliciu.

7. Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde

Singurul roman terminat de Oscar Wilde și una din cele mai cunoscute cărți din istoria literaturii. Un roman despre frumusețe și desfrîu, despre lucruri permise și interzise, despre trup și suflet. Wilde m-a cucerit printr-un stil și un limbaj aparte. Cartea aceasta e hrană pentru minte.

8. Procesul – Franz Kafka și Ferma animalelor – George Orwell

Mi-am permis să enumer două cărți la acest punct pentru că nu vroiam să renunț la niciuna din ele. Procesul este o capodoperă a grotescului și a absurdului ce ilustrează drama umană, individuală, cît și drama universală a unei lumi care nu știe, sau nu-i pasă încotro se îndreaptă.

Kafka este edificator și trebuie de citit neapărat. De cealaltă parte, Ferma animalelor este o distopie ce ne arată cît de repede putem ajunge de la egalitate și logică la tiranie. E o carte ce te pune pe gînduri și te face să apreciezi lucrurile pe care le luăm drept bune.

9. Romanele lui Jules Verne și Alexandre Dumas

Nu eram decis cum să abordez cel mai bine acești autori. Ce opere să menționez și ce să omit. Așa că i-am scris împreună pentru că mi-au fost ”prieteni buni” în adolescență. De la Dumas am deprins spiritul de aventură…

… iar de la Jules Verne am prins gustul pentru science-fiction. Incontestabil aceștia sînt doi autori de citit de către orice tînăr. Hai să scriu șî cîteva titluri: Cei trei mușchetari, Contele de Monte Cristo, Insula misterioasă, Copiii căpitanului Grant, Douăzeci de mii de leghe sub mări.

Vă mai zic? Sau v-am convins?

10. Romanele lui Stephen King

Probabil că o să strîmbați din nou din nas. Cum să-l pui pe Dostoievschi și King în aceeași listă? Ei bine, se poate. Pe Stephen King l-am descoperit întîmplător, mama primise de la o colegă cartea Shining. Am pus mîna pe ea din curiozitate și m-am îndrăgostit iremediabil.

De atunci am citit mai bine de jumătate din cărțile semnate de Stephen King și toate au fost de la bune în sus. Omul acesta este un maestru al suspansului și al genului horror. Merită să citiți măcar o carte de-a lui. Să vă zic și cîteva titluri: Green Mile, Cimitirul animalelor, Lucruri prețioase.

Apropo, filmele bazate pe romanele sale rareori se ridică la înălțimea cărților. Iată totuși două excepții de seamă: Shawshank Redemption votat ca unul din cele mai bune filme făcute vreodată și Green Mile cu inegalabilul Tom Hanks.

Acestea fiind spuse pun punct acestui articol, dar îmi rezerv dreptul de a aduce adăugiri în cazul în care îmi va pica în mîină o carte ce merită să intre în listă. Sper că v-am inspirat măcar cu unu din titlurile de mai sus. Să ne auzim de bine!

Sursă foto

2 Comments

  1. si mie imi plac romanele lui Stephen King…
    Curiozitate, numerotarea romanelor reflecta si ordinea preferintelor tale?

  2. Arthur, dacă te referi la numerotarea listei în general, atunci da – e în ordinea preferințelor. Mă bucur că îți plac și ție romanele lui King 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button