Jurnal de bord

Vești bune de pe Frontul de Est

Rep-Moldova-integrare-Uniunea-Europeana
Nu aduce anul cît aduce săptămîna. Cam asta ar fi expresia ce ar descrie cel mai bine situația din Republica Moldova (țara mea de glorii, țara mea de dor). Săptămîna trecută ministrul de externe al Moldovei a parafat la Vilnius un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acordul va fi semnat de facto în 2014, următorul obiectiv fiind depunerea unei cereri de aderare în anul 2015. Ceea ce s-a întîmplat săptămîna trecută este unul din cele mai importante evenimente din istoria recentă a Moldovei.

Un alt pas spre normalitate a avut loc ieri, atunci cînd Curtea Constituţională a dat drept de cauză sesizării depuse în august de deputatul Ana Guţu şi a recunoscut limba română ca limbă oficială a Rep. Moldova (am mai scris despre asta aici).

Este un act prin care s-a remediat o nedreptate istorică şi un pas important pentru soluţionarea crizei de identitate prin care trec basarabenii, cu beneficii majore pentru procesul de integrare europeană. Singurul regret este faptul că Ucraina a renunţat în ultimul moment să semneze acordul.

Refuzul preşedintelui Iuscenko a scos însă oamenii în stradă. Conform statisticilor în jur de 45% din ucraineni își doresc un viitor european. Sper ca protestatarii să reuşească să schimbe ceva.

Pînă atunci vreau să-i felicit pe fraţii basarabeni pentru cele două momente istorice. Nu mă înţelegeţi greşit, nu-mi fac iluzii că sărăcia şi corupţia de peste Prut vor dispărea peste noapte. Semnele însă sînt încurajatoare.

Acum avem speranţă – ceva ce nu am mai avut demult în Rep. Moldova.

Sursă foto

4 Comments

  1. Cu limba nu e chiar asa. Mai trebuie modificata constitutia si nu se poate decat cu 2/3 din parlament. Am auzit ca 2/3 e cam imposibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button