Ofuri cotidiene

Trenurile CFR au întârziat în 2017 aproape 9 ani

Românii s-au obișnuit să aștepte: la cozi în instituțiile de stat, în trafic, pe la ghișeele companiilor publice. Să aștepte și să viseze la o administrație eficientă, la autostrăzi, la o infrastructură mai bună și la trenuri care pornesc și ajung la timp.

În România e foarte simplu să mergi în căutarea timpului pierdut. E suficient să te uiți la birocrația din instituțiile publice, la harta rutieră și la performanțele companiilor de stat. CFR este un exemplu grăitor în acest sens.

În 2017 trenurile CFR călători au înregistrat cumulat întârzieri de 8,6 ani, adică 3142 zile, 75430 ore sau 4.52 milioane de minute. Nici nu vreau să-mi imaginez câți oameni au fost afectați de aceste întârzieri, câți nu au mai ajuns la avion, la muncă sau și-au pierdut conexiunile.

Prin comparație, trenurile din Japonia au raportat o întârziere anuală medie de 0.9 minute per tren, iar în Elveția în jur de 90% din trenuri ajung la timp sau cu o întârziere mai mică de 3 minute. Cifrele respective includ și întârzierile produse de cauze naturale (cutremure, calamități etc.)

Poate că vă întrebați câți din cei care călătoresc în țară au fost despăgubiți. Răspunsul este 0. Și asta pentru că statul a derogat CFR de la plata despăgubirilor pentru toate cursele interne până la finalul anului 2019.

Singurele rute pe care CFR Călători plătește despăgubiri pentru întârzieri sunt cele internaționale cu statele din UE. Cam asta e situația pe moment. Vă las pe voi să trageți concluziile.

Surse: foto | știre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button