Jurnal de bord

Terapie prin plutire cu izolare senzorială în Cluj

Săptămâna trecută am fost pentru prima dată la o sesiune de plutire cu deprivare senzorială unde am avut parte de o experiență foarte neobișnuită. Auzisem despre bazinele în care poți pluti izolat de lumea de afară și m-am bucurat când am aflat că există și în Cluj-Napoca un astfel de centru.

Bazinele respective conțin apă cu multă sare Epson/Sulfat de Magneziu care este folosită la multe terapii, pentru că ajută la reducerea stresului și tratarea diverselor afecțiuni. Cel în care am plutit eu conținea cam 500 kg de sare la 1000 l de apă, o concentrație care îi permite corpului să plutească fără efort.

Temperatura apei era de aproximativ 35°C, o temperatură foarte plăcută corpului, astfel încât pe perioada plutirii nu simți nici căldură, nici frig. Bazinul oferă câteva setări de lumină și muzică ambientală. Le-am încercat în diferite combinații până am început să mă obișnuiesc cu senzația de plutire în gol după care am oprit tot și am stat în liniște totală și în beznă.

În cele din urmă am simțit o alunecare și o plutire în care timpul aproape că a stat în loc, iar spațiul parcă a încetat să mai existe.

Inițial senzația este puțin apăsătoare. Apoi vine relaxarea. Cel mai greu a fost să-mi fac mintea să nu mai țopăie de la un gând la altul, să ia o pauză și să se lase… dusă de val. Nu mi-a ieșit din prima, a trebuit să am răbdare și să-mi dau timp. În cele din urmă am simțit o alunecare și o plutire în care timpul aproape că a stat în loc, iar spațiul parcă a încetat să mai existe.

A fost un fel de somn într-o stare semiconștientă în care nu răzbătea niciun sunet, nicio rază de lumină. Fără taskuri, termene limită, deșteptător, obligații sociale și griji cotidiene: doar eu cu mine însumi într-o stare de calm profund. Probabil că așa arată o stare de meditație adevărata.

După 1 oră de plutire am ieșit relaxat, energizat și cu mintea limpede, de parcă aș fi șters cu un burete stresul și agitația cotidiană.

Pentru mine a fost o premieră și vreau să repet neapărat genul acesta de experiență. Pentru că după 1 oră de plutire am ieșit relaxat, energizat și cu mintea limpede, de parcă aș fi șters cu un burete stresul și agitația cotidiană. Și asta e mare lucru pentru un tătic care încearcă de vreun an să împace viața profesională cu cea de familie în care a apărut primul copil.

Se spune că terapia prin plutire e o metodă prin care îți poți vindeca trupul, mintea și sufletul fără reacții adverse. Mi se pare că experiența este un cadou foarte fain pe care ți-l poți oferi din când în când dacă îți dorești o relaxare profundă sau un cadou neobișnuit pe care îl poți dărui cuiva drag.

Poți afla mai multe despre plutire pe Float in Cluj – AquaSpa&Relax – singurul flotation center din Cluj-Napoca și pe site-ul aquasparelax.ro

2 Comments

  1. Da, este o experiență unică. Probabil că nu este pentru toată lumea, dar, cred că merită încercată măcar o dată 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button