Jurnal de bord

Teatrul, franțujii și vămile

Urmăresc foarte amuzat teatrul jucat de politicienii români referitor la eradicarea corupţiei din vămi. Conducătorii noştri chiar se aşteptau să fim primiţi în spaţiul Schengen? Trebuiau să ne spună franţujii că avem frontiere nesigure? Păi acest lucru ţi-l putea spune orice om care a ieşit măcar o dată din România spre o ţară non-UE.

Preşedintele României este oripilat de reţelele de trafic cu ţigări şi de corupţia din vămi. Unde ai fost pînă acum scump conducător? Sînt curios cîţi din vameşii arestaţi vor sta la puşcărie şi mai ales dacă se vor găsi dovezile ce demonstrează că partea leului din traficul de ţigări mergea spre domeniul politic.

Săracii vameşi, nu mai dorm cu nopţile veghind la siguranța ţării, imaginîndu-şi agenţi sub acoperire care-i vînează zi şi noapte. Nu ştiu ce fac, căci în faţa pieţei de lîngă mine un ţigan mustăcios îmi propune de fiecare dată ‘ţigări mînca-ţi-aş’. Indiferent cîte razii fac poliţiştii şi cît de stricte sunt măsurile de luptă împotriva corupţiei, mustăciosul apare zilnic la locul de muncă cu eterna propunere…

7 Comments

 1. stii cine e vinovat? tu, eu , el … toti cei care isi cumapara tigari de la traficanti incurajeaza traficul, spaga, mita … Cred ca noi nu vom trai intr-o Romania decenta niciodata.
  Nu va place, nu aveti ce face? 🙂 Asta e …

 2. Da but of course, am auzit. Dar cum se face că din 2007 încoace se tot vorbeşte de traficul cu tigări, se fac razii şi fel de fel de acţiuni ale poliţiei de frontieră, iar ţiganii din faţa de la Center îs prezenţi la locul de muncă. Probabil cauza e că se vorbeşte mult şi nu se prea face nimic, poate doar aşa de ochii lumii…

  Oricum, de cînd cu măsurile astea, cred că numărul persoanelor ce traversează frontiera s-a micşorat considerabil.

 3. Aşa a fost şi în 2007 după integrarea României în UE. După atenţionarea Bruxell-ului se apucaseră cică să facă reforme în justiţie şi să lupte contra corupţiei la nivel înalt. Cîţi demnitari au ajuns la racoăre? Cîţi au fost măcar amendaţi pentru evaziune fiscală? Foarte puţini şi doar din acei care nu împărţeau cu cine trebuie.

 4. Vinovaţi, după părerea mea, sînt cei care fac trafic ilegal şi cei care le permit să o facă, deşi ar trebui să facă exact invers. Chestia e că odată cu trecerea ţigărilor, traficanţii reuşesc să introducă în ţara droguri şi armament şi asta chiar ne afectează pe toţi.

 5. da frantzujii ar trebui mai intai sa se uite la ei sub nas si pe urma sa arate cu degetul in gradina altuia.
  voi credeti ca in franta nu exista trafic de tzigari? toti malgrebenii (nordul africii, si nu numai) stau prin pieti si propun tigari ‘minca-ti-as’, si nu cred ca acele tigari provin din contrabanda facuta la frontiera romaniei, ci la frontiera mediteraniana.

  poate unica diferenta ar fi ca acolo nu-s corupti vamesii, sau poate nu in asa proportii ca in romania.

  dar eu ma bucur ca s-au apucat de capul lor, eu detest orice tip de coruptie si nu dau niciodata.
  vamesii din albita te intreaba ‘ai ceva? vrei sa-ti verific masina, sau nici nu ies din cabina mea calda si imi dai de-o ciocolata?’, eu i-as da de vre-o zece ani dupa gratii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button