Jurnal de bord

Recensămînt doar cu buletinul (fără CNP)

Iar s-aude prin mahală forfot, rîs şi chiuială. Că cică vine statu să ne rece-însămînţeze. Deci noi, ca nişte români adevăraţi, trebuie să ne opunem. Românul trebuie să fie totdeauna împotrivă. Că întrebările sînt grele, că ne lezează intimitatea, că nu avem timp… etc. etc. Pe de-o parte atitudinea e oarecum justificată.

Unu: e bine să vă asiguraţi că cel care vă intră în casă este într-adevăr recenzor autorizat şi nu un oarecare. Doi: s-a făcut mare tamtam în online că întrebările sînt de natură personală. Nimic mai fals. Cunosc cîteva persoane care au fost recenzate. Procesul e simplu şi durează doar cîteva minute.

Scopul acestui recensămînt este să-i ofere conducerii statului informaţii actualizate şi pertinente pe baza cărora ar trebui să facă previziuni, estimări şi planuri pe viitor. Asta-i tot. Nimeni nu vă vrea datele personale. Ce dumnezeu ar putea face cu ele? Sîntem atît de sărmani că nici nu ar avea ce să ne fure.

Furtul de date este periculos în ţările dezvoltate, în SUA de exemplu poţi face un transfer bancar la telefon cu datele din buletin. La noi stai la ghişeuri pînă ţi se usucă apa în gură şi nici aia nu e sigur.

Mare vîlvă se face referitor la CNP. Ei, bine, acum aveţi opţiunea să nu declaraţi CNP-ul recenzorului, dacă asta vă face să vă simţiţi mai bine. Prin urmare sfatul meu – lăsaţi teoriile constipaţiei deoparte, deschideţi uşa recenzorilor, purtaţi-vă cu ei frumos, sînt şi ei oameni care fac un ban cinstit şi răspunde-ţi-le la întrebări că o faceţi pentru voi.

2 Comments

  1. CNP-ul e din nou obligatoriu. Recensamantul e ceva normal si asa cum zici si tu, romanului ii sade bine sa se opuna.
    daca CNP-ul nu ar fi un id oferit de stat, care e stocat si de politie si de primarie si de spital atunci as pricepe ingrijorarea. momentan se vand baze de date cu CNP-uri asa ca Basescu ar fi idiot daca ar plati mii de recenzori ca sa-i adune CNP-uri pentru a frauda alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button