Jurnal de bord

O finală superbă: nemții au pierdut, trăiască nemții!

bayern-munchen-sarbatoreste-al-cincilea-trofeu-al-ligii-campionilor
După ce Italia, Anglia și Spania și-au împărțit pe rînd dominația asupra fotbalului European , a venit timpul ca Germania să iasă la rampă. Drept dovadă, ultimul act al Ligii Campionilor de aseară a pus în față două cluburi nemțești: Borussia Dortmund și Bayern Munchen.

Vă spun de la bun început că favorita mea era Borussia. I-am urmărit pe tot parcursul campionatului și am rămas impresionat de această echipă tînără și frumoasă care practică un fotbal deschis, ofensiv bazat pe jucători puternici și tehnici în același timp.

Nimeni nu s-a așteptat ca ei să ajungă atît de departe, în pofida previziunii lui Mircea Lucescu care declara după înfrîngerea Șahtiorului din optimi că ”această echipă va ajunge în finală”. Așa s-a și întîmplat după ce au trecut de Malaga în sferturi și de Real Madrid în semifinală.

Borussia ar fi putut reedita performanța extraordinară de acum 16 ani. Jürgen Klopp a pus în teren 11 jucători extraordinari pentru atingerea acestui obiectiv care reușiseră pînă în acel moment să devină revelația anului în fotbalul european.

L-au întîlnit însă pe Bayern Muchen, un colos al fotbalului mondial care a jucat trei finale de Champions League în ultimii patru ani. Specialiștii spun că Bayern este în acest moment cea mai în formă echipă din Europa și tind să le dau crezare.

robben-omul-meciului-finala-champions-leagueDupă ce a trecut zburînd pe lîngă Arsenal și Juventus, Bayern a călcat pur și simplu în picioare Barcelona, cea mai bună echipă din lume din ultimii cinci ani, iar acest lucru spune multe de valoarea și forma în care se află echipa bavareză.

Nu am mai văzut demult o finală atît de echilibrată. Cele două echipe și-au împărțit pe rînd dominația asupra jocului practicînd un fotbal deschis, ofensiv și frumos. Am avut parte de un joc spectaculos, de ocazii și parade extraordinare din partea a doi portari în formă mare.

Diferența de clasă și de buget însă și-a spus pînă la urmă cuvîntul. Robben, unul din cei mai ghinioniști jucători din ultimul deceniu, a reușit să facă diferența printr-un assist pentru Mario Mandžukić și un gol nesperat la finalul celei de-a doua reprize din călcîiul lui Franck Ribéry.

Ghinionul lui Robben s-a spart, iar Bayern a cîștigat meritat pe pămînt englez cel de-al cincilea trofeu al Ligii Campionilor, egalîndu-i astfel pe cormoranii de la Liverpool, la finalul unui meci în care toate au fost la superlativ și care m-a făcut să exclam: nemții au pierdut, trăiască nemții!

P.S. Jupp Heynckes părăsește gruparea bavareză în stil mare și mă întreb: cum poți lăsa să plece un antrenor care tocmai a luat campionatul și cel mai rîvnit trofeu pentru un club și ce îmbunătățiri poate aduce Guardiola la această echipă?

sursă foto 1 2

4 Comments

  1. Jupp Heynckes nu a fost dat afara. El a anuntat in iarna ca se retrage din activitate si ca nu isi va mai prelungi contractul cu cei de la Bayern. Asa ca nemtii am vorbit cu Pep. Acuma sunt sigur ca si-ar mai fi dorit macar un an cu Jupp, mai ales ca sunt sanse sa se razgandeasca in privinta retragerii.

  2. Am fost extrem, extrem de dezamagit. Eu tin cu Borussia Dortmund de mic copil, aceasta echipa alaturi de Union Berlin fiind una dintre preferate. Dupa cum au jucat cele doua echipe, ocazii si tot, trebuiau sa ajunga la penalty. A fost incorect sa se termina asa.

  3. Ai dreptate, Dorule. Nu am înțeles eu bine. Am corectat 🙂

    Bayern are șansa să facă tripla în acest weekend dacă ia și Cupa, să vedem care va fi decizia lui Jupp după finala cupei 🙂

  4. Robi, fotbalul e uneori nedrept. Jocul a fost echilibrat, dar a venit Roben și a făcut diferența.

    Sper ca Borussia să joace la fel de bine și anul viitor, poate o să aibă o șansă la titlu în sezonul care vine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button