Jurnal de bord

Nasc şi la Moldova oameni

De cînd mă ştiu, mi s-a spus că viaţa funcţionează după nişte reguli şi probabilităţi bine definite. Am descoperit însă că, din cînd în cînd, apare de nicăieri cîte o enigmă, o minune care nu se supune unei catalogări, care dă toate teoremele peste cap.

Stau uneori şi mă gîndesc cum e posibil ca o ţărişoară mică precum Moldova să dea atîtea valori şi oameni talentaţi. E vorba de o populaţie de 3 milioane şi ceva de oameni care trăiesc în cea mai săracă ţară a Europei. E vorba despre nişte oameni îşi duc zilnic povara neputinţei şi încearcă să trăiască aşa cum ştiu ei mai bine.

Şi în aceste condiţii vitrege, odată la cîteva decenii, răsar vlăstare de lumină şi speranţă care contrazic toate probabilităţile. Vorbesc despre un Grigore Vieru, despre Codreanca, despre Lăutarii şi, mai nou, despre sportivii moldoveni.

Îl citim pe Grigore Vieru pentru că el a cîntat ca nimeni altul plaiul moldav. Admirăm ansamblul de dans Codreanca – multipli campioni mondiali la toate tipurile de dans pe care ţi le poţi imagina. Ca să nu mai zic de orchestra Lăutarii – cea mai importantă orchestră de muzică populară din spaţiul românesc.

Sportivii basarabeni au vrut să ne arate recent că nici ei nu se lasă mai prejos. Halterofilii moldoveni s-au întors cu torba plină de medalii luna trecută de la Campionatul European de Haltere din Turcia.

Sportivii noştri au strîns 13 medalii şi s-au clasat pe locul 4 în clasamentul general, iar lotul masculin a ocupat locul 2 în clasamentul neoficial pe medalii, cu o singură medalie mai puţin decît Rusia.

Halterofilii moldoveni au demonstrat încă o dată că Moldova are tradiţie în haltere şi că pot egala oricînd performanţele marilor puteri sportive ale Europei. Ceea ce mă face să exclam încă o dată – nasc şi la Moldova oameni!

Foto: Cristina Iovu 19 ani, campioană europeană absolută la haltere cu 3 medalii de aur la Campionatul European din Turcia

Sursă foto

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button