Printre cuvinte

Moș Vasile și accidentul aviatic

Piesă într-un act cu doi moldoveni și un avion

Personaje:

Doctorul: medic primar la dispensarul din sat, vecin cu Moș Vasile (va fi notat în continuare cu D)

Moș Vasile : un bătrînel în putere, vecin cu Doctorul (va fi notat în continuare cu V)

Scenă: dispensarul dintr-un sat din Moldova, Moș Vasile stă întins pe pat, iar Doctorul în picioare cu o fișă în mînă

D: Așăăă (oftează prelung). Ia să vedem ce avem aici: un picior rupt, o mînă scrîntită, contuzii la nivelul capului și a pieptului, julituri și belituri pe spate. Ce treabă e asta, Moș Vasile? Parcă te știam om serios!

V: Ei, ce treabă! (se foiește incomodat) Se mai întîmplă. Să fi văzut la război…

D: Lasă matale războiu (îl întrerupe și se așează lîngă el). Mai bine zi ce-ai pățit.

V: Ce-am pățit, ce-am pățit (ușor iritat). Am avut un accident aviatic! Asta am pățit!

D: Cuum? Ce accident? (tresare și se ridică din nou în picioare) De unde avioane la noi în sat? Cred că s-o pălit la cap și aiurește (încet, doar pentru sine)

V: Cum, cum? Cu fundu în drum. Dacă nu mă crezi, nici nu-ți spun nică, văd că ești și tu taman ca baba me’.

D: Ei, hai nu te supăra (împăciuitor se așează din nou). Hai spune cum a fost.

V: (după cîteva clipe de ezitare) Mai în scurt tăt o început de la televizor. M-am sfădit cu baba mea: eu vroiam să mă uit la futbol, ea la telenovelă.

Pînă la urmă am lăsat-o, am luat o garafă de jin și m-am pornit nervos spre matale să mă calmez. Alcoolul omoară celulele nervoase, dar pe cele liniștite le lasă în pace. Știi și singur că ești medic

D: Ap’ clar că știu! Dar care-i legătura cu accidentul aviatic? (nerăbdător și curios)

V: Stai oleacă, nu mă grăghi că ajung și acolo…

D: Stau, stau…

V: …și nu-mi lua vorba din gură!

D: …nu-ți iau! (împăciuitor cu palmele în față)

V: Așăăă… (tacticos) Unde eram? (dă să se scarpine în cap cu mînă scrîntită și icnește de durere). Hei, parastasu cui te are de mînă și de tăt! (bolmojește sub nas și reia după o pauză)

Cum mergeam eu așa spre tine îmi arunc ochii în sus și văd un avion. Era de acela cu reacție. Vîîjjj,vîîjjj!!! așa făcea și în urma lui rămîneau dîre albe ca laptele. Fix deasupra soarelui care se ducea la culcare.

urme-avion-apus-soareIaca așă…

Ni-am adus aminte de anii de armată. Eu am făcut armata la Murmansk la rachete. Toată ziua mă uitam la avioane. Ce vremuri și ce tînăr mai eram! (oftează prelung)

Iaca așă…

Da dracii ceia de la canalizare s-o apucat iar să rîme. O făcut un șanț de vreo 2 metri taman la mine în fața porții. Parastasu mamii lor! (nervos dă să se miște și icnește iar de durere)

Și cum mergeam eu așă cu gura cascată am chicat în șanț cît eram de mare. Ca un sac de cartofi am chicat (își șterge o lacrimă cu mîna sănătoasă). Ap iaca zi matale: nu-i aista accident aviatic?!

D: Nu știu ce să zic, Moș Vasile. (dînd din cap, mîngîndu-și barba) Numa cutia neagră are să ne lămurească (zîmbind larg)

V: Să nu-mi zici că umbli la butoiul cu jin negru din Valea Popii. Faci tu una ca asta pentru mine? (luminat la fața, radiind de bucurie)

D: Fac, Moș Vasile, că doar nu nimerește omu în fiecare zi în accidente aviatice. Hai că ne vedem mai spre seară după program (aproape în șoaptă). În starea matale ai voie să bei numai cu doctorul. Pînă atunci, stai cuminte și hodinște-te! (iese din cameră)

V: Stau, stau (ascultător ca un copil, se întoarce pe o parte, oftează lung și se culcă) Cade cortina. Se aude doar un sforăit și sunetul unui avion cu reacție în depărtare.

Sursă foto 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button