Jurnal de bord

Monumentele ciudate din centrul Timișoarei

Nu mai fusesem în Timișoara de vreo 5 ani. Week-end-ul trecut am profitat de invitația unui prieten și am mers să vizitez din nou orașul de pe Bega. Iată câteva impresii de la fața locului.

– Centrul orașului arată foarte bine după ce a fost renovat, ultima dată l-am văzut plin de tranșee și podețuri de scânduri. Un mare plus pentru asta.

– Râul Bega a fost transformat în arteră navigabilă. În perioada caldă te poți da cu vaporașul pe râu. Încă un plus pentru administrația locală.

– Am văzut multe parcuri faine, în special Parcul Rozelor care trebuie să arate foarte frumos, atunci când înfloresc trandafirii.

– S-au construit și se construiesc în continuare multe complexe de clădiri de birouri destul de impunătoare, ceea ce arată că orașul este în plină dezvoltare.

– Un alt indicator al bunăstării e faptul că centrul orașului este plin de porumbei grași care nu se tem deloc de oameni. Așa de mulți nu am văzut nicăieri 🙂

Plimbându-mă prin oraș am observat în zona din centru multe monumente și statui neobișnuite. Pe unele din ele nu am știut efectiv de unde să le iau.

Acest monument este amplasat chiar în Piața Unirii și pare o bucată de fier uitată din greșeală de cineva acolo.

Nu departe se află această statuie. Sincer, nu știam că patinajul artistic în pereche este așa de popular în Banat.

A treia statuie arată ca un om care și-a băgat capul într-un patefon. Nu judecăm, s-au văzut oameni care și-au băgat chestii prin locuri mult mai ciudate.

În Piața Libertății e un fecior care vorbește la un telefon invizibil. Ceva de genul: „Boss, hai că te sun mai târziu!” Nu știu cine e, dar își făcea toată lumea poze cu el.

Lângă un complex de birouri e un nor închis într-o cușcă de metal. Se pare că bănățenilor nu le prea place tehnologia în cloud.

Tot acolo se află și următoarele formațiuni care par a fi inspirate din „Războiul Lumilor” și făcute din rămășițele bucății de fier din Piața Unirii.

Mai încolo era o mașină dezmembrată în care erau aruncate niște peturi de bere. Inițial am crezut că fusese un accident. Am aflat că era un moment care militează împotriva consumului de alcool la volan.

Fotografie bonus – timișorenii sunt oameni foarte politically correct. N-am mai văzut în nici un oraș semafoare pentru pitici. În Timișoara sunt peste tot. Cam asta a fost tot, dar cred că mai sunt și alte monumente care mi-au scăpat.

Și dacă tot suntem aici, să știți că recent a apărut un top al celor mai eficiente orașe românești  din ultimii 10 ani. Timișoara și Cluj-Napoca sunt doar pe 8. Vă recomand să-l citiți, s-ar putea să aveți parte de o surpriză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button