Jurnal de bord

Lecția lui Axelle sau cum îți pot face rău rețelele de socializare

Axelle-DespiegelaereSă vă fac cunoștință. Fetișcana din poza alăturată este Axelle Despiegelaere, are 17 ani și este cea mai nouă senzație de pe Internet. Nu mă aștept să-i puteți pronunța numele de familie, vă îndemn însă să-i urmărim împreună povestea și să tragem concluziile de rigoare.

Internetul te ridică, tot el te doboară

Totul a început la meciul de fotbal Belgia – Rusia de la Campionatul Mondial din Brazilia. Un fotograf a surprins-o pe Axelle în tribune în culorile Belgiei cu șapca Dracilor Roșii pe cap. Fotografia a devenit virală pe internet și în scurt timp blondina s-a pomenit vedetă pe rețele de socializare.

Așa cum era de așteptat lucrurile nu s-au oprit aici, după ce a revenit în țară Axelle a primit o ofertă de colaborare de la L’Oreal (și cînd te gîndești că majoritatea femeilor nu suportă fotbalul sau chiar sportul în general).

Lucrurile au luat o întorsătură ciudată în momentul în care în atenția publicului a apărut o fotografie postată de Axelle pe contul său de Facebook. Poza respectivă o arăta pe fetișcană cu arma pe umăr lîngă o antilopă împușcată.

Axelle-Despiegelae-pierde-contract-loreal

Cîteva zile mai tîrziu L’Oreal a întrerupt colaborarea cu tînăra belgiancă din motive lesne de înțeles. Pe de altă parte însă, fotografia respectivă a fost făcută în Africa într-o țară în care vînatul controlat face parte din procesul de conservare a animalelor sălbatice.

Nu e ca și cum ea ar fi intrat în savană și ar fi împușcat animale la întîmplare. E drept, nu te-ai aștepta ca o fătucă pasionată de vînătoare să fie imaginea L’Oreal în condițiile în care compania susține că nu (mai) face teste pe animale.

Misterioase sînt căile Internetului

… și ale rețelelor de socializare, vor spune unii. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Nu știu de ce, dar foarte mulți oameni trăiesc cu impresia că ceea ce fac online nu-i va afecta în viața reală. Rețelele de socializare sunt percepute de multe ori ca un loc în care poți face orice fără să suporți vreo consecință.

Avem mulți viteji în spatele tastaturilor care-și descarcă frustrările în postări pline de ură, comentarii răutăcioase și poze care nu le fac cinste. Ei bine dragilor, am o veste pentru voi: lucrurile s-au schimbat.

Astăzi tot ce faci pe Internet are un efect direct în viața reală. Avem exemple cu nemiluita: relații destrămate din cauza pozelor de pe net, angajați care și-au pierdut locul de muncă din cauza postărilor de pe Facebook etc.

Sînt lucruri ce au venit la pachet cu realitatea aceasta interconectată, virtualizată și globalizată pe care o trăim de cîțiva ani încoace. Vă las pe voi să trageți concluziile și vă încurajez să vă dați cu părerea.

Sursă foto 1 2

One Comment

  1. Se pare ca multi nu inteleg ca internetul este un impuls, accelaratie nu inseamna ca viteaza creste, accelaratie presupune schimbare de viteza(presupune ca viteza urca sau scade), la fel e si cu internetul cresti rapid dar poti cadea si tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button