Impresii, recomandări și fotografii de la Sulina, Delta Dunării (1)
Luna trecută am fost pentru prima dată în Delta Dunării – o zonă despre care auzisem multe lucruri bune și pe care îmi doream să o văd de cîțiva ani. Ei bine, uite că mi-am îndeplinit și această dorință. Am ales să merg la Sulina din două considerente simple.
Faptul că are acces la Deltă și la mare, și pentru că citisem cîte ceva despre Sulina și obiectivele de acolo. Așa că n-am stat mult pe gînduri și am purces la drum. Puteți citi în cele ce urmează ce am văzut și cum mi s-a părut călătoria.
Cum ajungi la Sulina
Drumul dus spre Deltă l-am făcut din direcția Galațiului unde am trecut Dunărea cu bacul pînă la stația I.C. Brătianu. De acolo găsești transport din oră în oră spre Tulcea. Trecerea a durat aproape o oră cu tot cu îmbarcatul mașinilor.
Orarul bacului în perioada verii este de la 5:30 pînă la ora 22:00, iar prețul este 1.5 lei de persoană (pentru mașini se achită o taxă aparte).
Din cîte am înțeles există un bac și la Brăila care circulă non-stop. Pentru mai multe informații consultați site-ul oficial Navrom. Biletul de microbuz pînă la Tulcea a fost 19 lei, călătoria a durat ceva mai mult de o oră.
Din Tulcea ne-am continuat călătoria pe apă cu o barcă rapidă care ne-a dus la Sulina într-o oră jumătate cu 70 lei. Se poate merge mai ieftin cu bacul Navrom care costă 46 lei, dar acesta face aceeași distanță în aproximativ 4 ore.
Sfatul meu este să vă rezervați din timp locuri la navele rapide, adică cel puțin o săptămînă înaintea călătoriei, în special în lunile iulie – august pentru a evita surprizele neplăcute.
Pe lîngă cele două opțiuni, mai există o sumedenie de vase în regim de taxi. De exemplu la întoarcere am apelat la un vas drăguț de 15 persoane care ne-a dus înapoi la Tulcea în aceleași condiții de unde am luat un autocar spre București
Unde te cazezi și ce mănînci
Noi am început să căutăm cazare în Sulina cu vreo 10 zile înainte de a merge și am descoperit că mai toate pensiunile aveau locurile ocupate pentru luna august. Aveam să aflu ulterior că unii își rezervă cazare și cu jumătate de an înainte.
Am sunat așadar la vreo 20 de pensiuni de pe Turist Info și am reușit în cele urmă să găsesc o cameră pentru 4 nopți la prețul de 110 lei / noapte. Dacă rezervați din timp, puteți găsi camere și de două ori mai ieftine.
Pentru cei pretențioși, dispuși să plătească mai mult, există și pensiuni care oferă condiții mai bune, prețul unei camere fiind in jur de 250 lei / noapte.
Mîncarea în localurile din Sulina este cel mult acceptabilă. Servirea lasă de dorit, prețurile sînt la nivelul orașelor mari. Nu am găsit nicăieri un restaurant care să aibă meniul zilei sau împinge tava. Cele 3-4 restaurante din Sulina nu se deosebesc cu nimic unul de celălalt.
Aceeași mîncare obosită, accesași atitudine indiferentă față de turiști. Prin urmare nu vă pot recomanda niciunul din ele. Sfatul meu: dacă vreți să mîncați bine, mergeți la localnici.
Mulți proprietari de pensiuni se oferă să gătească pentru turiști pentru 30-40 lei de persoană pentru o masă. Părerea mea e că merită pe deplin. Noi am fost la o gospodină care ne-a fost recomandată de un ghid.
Am sunat-o, i-am spus ce vrem să mîncăm și la ora stabilită am mers la ea acasă. Ei bine, a fost cu totul altă mîncare de pește. Mîncarea fost multă și foarte gustoasă. La felul 1 am halit ciorbă de pește făcută din crap, somn și știucă, iar la felul 2 saramură.
Am mîncat pînă am simțit că plesnesc și nici nu s-a văzut de unde am luat. După care am ieșit și ne-am rostogolit ușurel spre casă. Cam atît am avut de zis în acest prim articol. Vă aștept mîine cu partea a doua în care vă voi povesti ce am vizitat în Deltă și cîteva curiozități legate de Sulina.
One Comment