Jurnal de bord

Impresii de la concertul Andrea Bocelli din Cluj-Napoca

Concertul Andrea Bocelli ce a avut loc aseară pe Cluj Arena a fost magic. Iată care sunt lucrurile care mi-au plăcut:

 • Sunetul a fost impecabil: clar, echilibrat și curat. Microfonul la care a cântat Andrea Bocelli se găsește în câteva exemplare în lume. Tenorul e extrem de riguros în privința sunetului din cadrul concertelor, dorința sa fiind aceea ca spectatorul din ultimul rând să audă la fel de bine cum aude și cel din primul.
 • Recitalul a adus în fața publicului clujean câteva nume sonore care au impresionat. I-am reținut pe Alessandro Safina – o altă mare voce a Italiei, Andrea Griminelli – cel mai cunoscut flautist al momentului, soprana Elisa Balbo și interpreta Ilaria della Bidia.
 • Invitatul special al serii a fost maestrul Gheorghe Zamfir. Momentul în care acesta a interpretat piesa „Lonely Shepherd” a fost superb.
 • Orchestra și corul din Cluj s-au ridicat la înălțimea așteptărilor și au oferit un recital foarte frumos. Bravo lor! Decorurile, dansatorii și filmările proiectate pe ecrane au adus un plus de dinamism recitalului.

Și acum despre lucrurile care puteau fi făcute mai bine:

 • Din păcate echipa care s-a ocupat cu filmarea concertului nu s-a ridicat la înălțimea evenimentului. Transmisiunea video a fost plină de cadre tremurate, nefocusate, filmate aiurea. Am avut impresia că operatorii erau niște amatori.
 • Nici textele afișate pe ecranele din spatele scenei nu au fost scutite de greșeli. Să scrii „Cluji” în loc de „Cluj” și să proiectezi greșeala în mod repetat pe ditamai ecranele – iată o scăpare care putea fi evitată foarte simplu.
 • Înțeleg că la intrare organizatorii nu au putut gestiona mai multe căi de acces. Totuși, nu înțeleg ce i-a împiedicat să deschidă mai multe porți la ieșire. Ar fi fost un gest simplu care ne-ar fi permis să nu ne înghesuim la plecare

O nedumerire cu care am plecat de la concert a fost faptul că tenorul nu a adresat publicului nici măcar un cuvânt. Știu că muzica de operă nu presupune prea multă interacțiune cu publicul. Totuși, nici măcar un cuvânt de salut?

Singurii care ne-au dat bună seara au fost Ilaria della Bidia și Gheorghe Zamfir. Cam astea au fost impresiile despre recitalul Andrea Bocelli din Cluj-Napoca. Despre publicul de la concert în curând un articol aparte 🙂

Colaj de Lucian Nuță, mai multe fotografii în acest album

2 Comments

 1. Sunt total de acord cu remarcile tale, si as mai adauga un mic incident la partea cu organizarea. Aparent, au uitat sa monteze boxe orientate spre o anumita portiune din galeria stadionulu. Acolo se aflau o multime de oameni asezati pe locuri, care nu auzeau nimic inca de la inceputul concertului. Si ghici ce a urmat? Mutarea acelor oameni in alte zone, unde sa poata sa auda concertul. Inadmisibi, sincer.

  Mi-a placut foarte mult concertul, insa asa cum zici, chiar nici o vorba din partea lui Andrea Bocelli? Un multumesc stalcit, ceva.. chiar si Safina s-a straduit sa comunice cu publicul, mai stangaci, dar simpatic si publicul a apreciat.

 2. De problema cu boxele nu știam. Uite încă un lucru neplăcut care putea fi evitat destul de ușor dacă de organizare se ocupa o echipă profesionistă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button