Jurnal de bord

Ieri am fost la primul centru de reciclare a deșeurilor din Cluj

reciclare

Ieri am mers la Polus în pauza de masă și, dacă tot eram în zonă, am decis să văd cum funcționează centrul de preluare a deșeurilor reciclabile din parcarea Polus Center. Mă mir că acesta este primul centru de acest fel din Cluj.

În Statele Unite astfel de centre erau prezente în aproape toate marile magazine. Și asta se întîmpla acum 10 ani. Am mai scris despre reciclare în mai multe rînduri. După cum ziceam, în România lucrurile abia încep să se miște în această direcție.

Drept dovadă, suma oferită pentru materialele reciclabile este foarte mică. De exemplu, pentru o sticlă de plastic primești 0,05 lei. Ceea ce mi se pare foarte puțin. Ca lumea să fie motivată să recicleze pentru bani, suma oferită ar trebui să fie mult mai mare.

Ca să vă faceți o idee, eu am luat cu mine un sac menajer mare plin cu peturi goale, să fi fost vreo 20 la număr. Sticlele au fost evaluate la 1 leu și ceva. Am primit în schimb lun bon valoric ce poate fi folosit la Carrefour.

E foarte bine că la final am avut opțiunea de a dona suma pentru o cauză socială. Așadar, intenția e salutabilă, la implementare parcă mai avem de lucrat.

Sursă foto

5 Comments

  1. E mare diferenta intre ce e la noi si ce e dincolo, unde chiar e stimulata populatia sa recicleze..cu 10 peturi dincolo iti cumperi 6 doze de bere…la noi iti trebuie saci sa faci acest lucru! E trist ca apoi aceste ambalaje ajung dincolo si tot corporatistii fac bani frumosi pe ele..

  2. Așa e Lucian. 5 bani pentru 1 pet? E ridicol. Dacă vrem să promovăm reciclarea la nivel național, va trebui să găsim o altă abordare.

  3. Recent am fost in Germania si acolo cand am returnat PETuri am primit EUR 0.25 pe bucata. Daca am primi acelasi pret si aici cred ca dupa 1 Mai n-ar mai fi pline padurile cu sticle si doze de bere. Dar e un inceput…

  4. 50 bani pentru 1 pet ar fi un inceput foarte bun. Depinde însă cu cît vinde firma de colectare acel pet mai departe.

    Pînă la urmă, interesul ei este să obțină în primul rînd profit

  5. @The Developer
    Doar ca in Germania ai platit 0,25 EURO extra pentru pet cand ai cumparat produsul, pe care ii recuperezi recicland! Desteptule :p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button