Guvernul se împrumută de la copiii noștri prin programul Junior Centenar
La începutul acestui an Guvernul a inițiat prin Ordonanță de Urgență Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar„. Este vorba de un program prin care părinții pot face economii pentru copiii lor până aceștia împlinesc 18 ani.
Condițiile pe scurt: părinții ce contribuie cu minimum 1200 lei pe an primesc de la stat încă 600 lei și o dobândă de 3%. Teoretic ideea nu e rea. Iată declarațiile primului-ministru.
Junior Centenar e un mecanism de economisire pentru copii menit să faciliteze accesul la educație şi să acopere lipsa de venituri. Concret, statul va deschide la Trezorerie pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani un cont special de economisire.
În acest cont, părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru suma minimă de 1200 de lei depusă anual în contul special de economisire statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual.
Banii astfel economisiți nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%. Banii pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani sau, în cazuri speciale, și înainte.
Practic lucrurile stau diferit.
În primul rând, statul nu a deschis conturi individuale pentru fiecare copil, ci un cont unic. Toți părinții care vor să fie incluși în program, vor vira banii de-a valma în ACELAȘI cont. Vă imaginați ce haos ar ieși dacă s-ar vira contribuții pentru toți cei 3.6 milioane de minori din țară? Oare ne putem baza pe faptul că statul va fi în stare să urmărească eficient și corect aceste contribuiții?
Dobânda de 3% nu acoperă devalorizarea anuală a monedei naționale. În 2018 inflația a fost 4.7%. Prin urmare, pentru anii în care economisești mai puțin de 1200 lei, nu mai primești prima de 600 lei și ieși în pierdere. Plus la asta, îți blochezi banii în contul statului până când copilul împlinește 18 ani.
Prima și dobânzile se vor vira doar în momentul în care se închide contul. Pe scurt, banii nu intră în contul copilului anual, ci doar la majorat. Abia atunci se calculează în care ani acesta a beneficiază de prima de la stat, iar la suma finală se aplică dobânda de 3%.
Un calcul simplu, dacă eu aș opta pentru acest program pentru Ilinca.
1200 lei x 18 ani = 21600 lei
600 lei x 18 ani = 10800 lei (prima de la stat)
La 18 ani Ilinca ar primi 32400 lei (în jur de 6900 euro). Dobânda de 3% nici nu are rost să o calculăm pentru că aceasta nu depășește inflația.
Practic, în acest scenariu eu aș împrumuta statul cu 250 euro anual, 4600 euro în 18 ani, urmând să câștig la maturizarea contului 2300 euro. Asta presupunând că în cei 18 ani Guvernul nu modifică aceste condiții sau renunță în totalitate la program.
Să nu uităm că vorbim despre un Guvern care încearcă să desființeze pilonul 2 de pensii, care refuză de 2 ani să restituie banii celor care au donat pentru achiziția sculpturii „Cumințenia Pământului”, un Guvern preocupat să scape pușcăriașii și corupții de închisoare, care ia bani de la investiții pentru a mări nesustenabil pensii și salarii, iar acum încearcă să obțină bani de la copiii noștri pentru a le plăti.
Voi ați împrumuta un astfel de Guvern cu 21600 lei?
Sursă foto