Jurnal de bord

Gradina Botanică din Jibou, Grădina Zmeilor și Porolissum – 3 destinații de vizitat în jud. Sălaj

Foaie verde de mălai, mîine-i ziua de întîi mai.

Știți voi, ziua aceea în care fumegă cu miros de mici și grătare toate dealurile din țară. Dacă nu vă tentează ideea sau aveți chef de ceva diferit, am cîteva propuneri interesante pentru voi.

E vorba de 3 destinații din județul Sălaj pe care le-am vizitat anul trecut chiar de 1 mai: toate 3 în aceeași zi, toate 3 foarte frumoase și accesibile cu buget redus. Deci hai să le luăm pe rînd.

Gradina Botanică din Jibou

Prima oprire am făcut-o la Grădina Botanică din Jibou. Da, știu. Și eu am fost inițial sceptic. Ce poate fi așa interesant la o grădină botanică într-un orășel mic? Am mers însă la recomandarea unui prieten și am fost impresionat.

Imaginați-vă un centru biologic de 24 ha ce cuprinde un complex de sere, un acvariu, un parc zoo, o gradina japoneza și multe alte lucruri frumoase. Anul trecut de 1 mai toate lalelele erau înflorite, așa că priveliștea a fost extraordinară.

Grădina Zmeilor

A doua vizită am făcut-o la Grădina Zmeilor – o zonă naturală protejată ce cuprinde un ansamblu neregulat de stînci cu forme și nume inedite: Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Soldații, Eva, Dorobanțul, Sfinxul.

La baza stîncilor am descoperit un tunel de cîteva sute de metri în care am intrat și ne-am răcorit. Vă recomand cu toată căldura să faceți același lucru dacă nu suferiți de claustrofobie.

Porolissum

A treia destinație pe care am vizitat-o a fost Porolissum – oraș dacic ce a devenit tabără romană în anul 106 d.C. Datorită poziției sale geografice orașul s-a dezvoltat rapid și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis.

Astăzi situl este unul dintre cele mai bine păstrate din România și se găsește pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.

Așadar recomandarea mea este să mergeți să vizitați aceste obiective fie de 1 mai, fie cu altă ocazie. Cu siguranță nu veți regreta alegerea făcută.

Foto de Florin Bran

2 Comments

  1. Poposesc de abia o saptamana in judetul Salaj si, din ceea ce ai scris, am fost doar la Gradina Zmeilor, unde am aflat de celebra legenda cu Fata Catanii. Insa si celelalte 2 destinatii sunt interesante. Le voi adauga cu siguranta pe lista mea! Felicitari pentru articol, Andrei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button