Jurnal de bord

Există taximetriști și taximetriști din Cluj

De fiecare dată când revin în Cluj-Napoca și urc în taxi, am un mic șoc cultural. Am călătorit cu taxi în diferite orașe și diferite țări, dar nicăieri nu am avut o experiență așa pozitivă ca în Cluj. De ce spun acest lucru?

Pentru că astăzi cuvântul taximetrist a ajuns să aibă sens peiorativ. Când zici taximetrist te gândești automat la șoferi care nu respectă regulile de circulație, la servicii proaste și la oameni care încearcă să te tragă pe sfoară.

Tind să cred că taximetriștii din Cluj sunt altfel și observi acest lucru cel mai ușor atunci când (re)vii dintr-o altă zonă a țării. Diferența este mare și o simți din prima. Cum decurge în general o cursă cu taxi în Cluj-Napoca.

„Bună ziua, să vă ajut cu bagajele. Unde mergem? Aveți preferințe legate de traseu? E cam aglomerat orașul, recomand să mergem pe această stradă. X lei, vă rog. Să vă ajut cu bagajele. Mulțumesc, să aveți o zi bună!”

Vă vine să credeți? Taximetriștii din Cluj te ajută cu bagajele. La începutul anului am revenit în Cluj cu 4 genți mari și grele. 2 le-am pus eu, două taximetristul. Iar la destinație le-a coborât el pe toate până am reușit să scot banii și să plătesc.

Una din genți nu încăpea în portbagaj, așa că m-a îndemnat s-o pun pe banchetă. „Nu-i bai dacă se murdărește husa. O spăl eu!” În cele din urmă am pus geanta jos, la picioare. Dar mi-a plăcut atitudinea. La așa șofer îi lași bacșiș cu plăcere.

Prin comparație, aceeași situație într-un taxi în Chișinău. Niciun salut, am deschis eu portbagajul, mi-am pus singur gențile, am urcat. Până mi-a cerut banii, șoferul n-a scos o vorbă. Iar la destinație s-a uitat cu mâinile în buzunare cum mă căzneam să scot gențile.

Bineînțeles că există și excepții, sunt destui taximetriști nesimțiți și în Cluj. Dar, în general, cred că aici avem cei mai corecți și politicoși șoferi de taxi din țară. Voi ce experiențe ați avut cu șoferii de taxi? Pozitive sau negative?

Sursă foto

6 Comments

  1. Sunt în asentimentul tău aici. De aproximativ 4 ani sunt în Cluj și am circulat de destule ori cu taxiul. Pot să spun că majoriteata sunt foarte ok și foarte de treaba. Mulți nu numai că nu așteaptă bacșiș, iar dacă ai de plătit 10,40 lei îs ok să le dai doar 10.
    Să nu mai spun că un taximetrist m-a recunoscut că m-a mai dus o dată în urmă cu vreo 3 luni și mi-a zis „băiete, eu te-am mai dus o dată, astă vară. Sigur”

  2. Multumesc sunt tax de aprox 27 ani la Cluj am simtit emotie pozitiva cand ai spus acele vorbe frumoase la adresa tax Clujeni .ADEVRUL va triunfa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button