Printre cuvinte

Donez, deci sînt egoist!

de-ce-doneaza-oamenii

Cuget – deci exist, donez – deci sînt egoist! Știu că pare ciudată sintagma, mai ales formulată în acest fel, dar dacă o să aveți răbdare să citiți tot articolul, o să descoperiți și logica din spate. Să purcedem așadar.

De cîteva luni încoace mă roade o întrebare existențială: de ce fac oamenii acte de binefacere? De ce aleg să doneze din banii lor pentru a-i ajuta pe cei nevoiași?

În această lume în care toți alergăm după ceva, cum se face că unii își fac timp să contribuie la cauze umanitare care nu îi afectează neapărat în mod direct?

Întrebarea mi s-a cristalizat în minte după ce am participat ca voluntar la campania ShoeBox de anul trecut. Mă întorceam acasă din Deva împreună cu colegul Vasile, obosit după o zi în care împărțisem cadouri la copii.

M-am tot gîndit care ar fi explicația, i-am întrebat și pe alții mai deștepți ca mine, am participat și la diferite discuții pe această temă. Concluziile la care am ajuns pot fi privite din două puncte de vedere.

Abordarea umanistă

Oamenii sînt în general buni, fiind ființe sociale, simt nevoia să-i ajute pe cei din jur. Pur și simplu pentru că pot. După cum scriam aici, oamenii sînt răi atunci cînd sînt nefericiți și ajung așa pentru că le lipsește ceva esențial.

Atunci cînd sînt fericiți și împliniți, oamenii vor să-și împartă bucuria cu cei din jur și să o înmulțească în semn de recunoștință pentru lucrurile de care au parte.

Abordarea pragmatică

Oamenii sînt în esență egoiști și urmăresc întotdeauna un interes: fie că e vorba de un interes material sau de altă natură. Donăm, pentru că acest lucru ne ajută să avem o părere mai bună despre noi înșine. Poate că unii încearcă să compenseze astfel o greșeală din trecut.

Poate că, făcînd o faptă bună, avem impresia că vom primi la rîndul nostru ajutor într-o problemă cu care ne confruntăm. Sau poate că faptele bune nu sînt altceva decît niște comprese pentru conștiință menite să ne facă să ne simțim mai umani în această lume ce pare să-și piardă fața umană pe zi ce trece.

Nu știu dacă există un răspuns corect la întrebările de mai sus. Poate că adevărul e undeva la mijloc. Sau poate că răspunsul nici nu contează așa de mult atîta timp cît fiecare din noi încearcă să facă în fiecare zi lumea un pic mai bună.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button