Jurnal de bord

Din 28 aprilie basarabenii vor putea călători fără viză în Europa

republica-moldova-si-ueAu mai rămas 3 zile pînă cînd cetățenii Rep. Moldova vor putea călători liber în Europa. Ceea ce pînă acum 6 luni părea un țel de neatins va deveni realitate începînd de luni, 28 aprilie. Haideți să vedem împreună cum a fost posibil acest lucru.

Totul a început în luna noiembrie a anului trecut cînd Rep. Moldova a parafat la Vilnius un Acord de Asociere cu UE, acord ce urmează să fie semnat în această vară. Evoluția evenimentelor din Ucraina a influențat în mod direct poziția SUA și UE față de țările din zonă.

Secretarul de stat al SUA John Kerry, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și alți oficiali de rang înalt au vizitat Rep. Moldova în ultimele luni, demonstrînd în acest fel susținerea față de viitorul european al țării noastre.

În februarie Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, vot confirmat de Consiliul UE luna trecută. Astfel de luni basarabenii vor putea călători fără viză în toate țările UE cu excepția Marii Britanii și Irlandei

precum și în patru state non-UE: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. Cetățenii moldoveni vor putea trece frontiera doar în baza unui pașaport biometric și vor putea rămîne o perioadă de maxim 90 de zile la fiecare 6 luni, dar nu vor avea drept de lucru.

Gestul UE este o mînă întinsă și o invitație la un viitor european. Lucrurile însă sînt departe de a fi clare într-o țară în care Rusia are în continuare un cuvînt greu de spus. Astfel viitorul Rep. Moldova depinde doar de cetățenii săi, un pas important în acest sens fiind alegerile parlamentare din toamnă.

Sursă foto

3 Comments

  1. Sînt înclinat să cred că nu vom avea nici o intervenție din partea Rusiei, cel puțin deocamdată. Nu de alta, dar Putin e prea ocupat cu criza financiară din Rusia și ce se întîmplă în Ucraina, ca să aibă timp și de noi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button