Jurnal de bord

Diferența dintre Moș Crăciun și Moș Gerilă

Ieri m-a întrebat o prietenă care este după părerea mea diferența dintre Moș Crăciun și Moș Gerilă. Nu i-am răspuns imediat, dar am simțit că ideea are ceva potențial. Așa că mi-am pus bostanul în mișcare în acest sens. Vă prezint mai jos concluziile la care am ajuns.

Idea din spatele celor două personaje este evident aceeași: de a dărui copiilor cadouri și dulciuri de sărbătorile de iarnă. Felul în care este imaginat Moș Crăciun și Moș Gerilă este iarăși foarte asemănător: un moș bătrîn, darnic și bonom cu barbă albă și nasul roșu ce are o desagă mare de cadouri în spate. Asemănările însă se opresc aici.

Moș Crăciun este asociat nemijlocit cu Crăciunul și cu nașterea Domnului. El vizitează copiii care au fost cuminți în noaptea dintre 24 și 25 decembrie. Moș Crăciun este creștin, european, occidental dacă doriți.

Moș Crăciun este privilegiat pentru că are acces la o paletă largă de cadouri: începînd cu jucării de toate mărcile, tipurile și prețurile, mergînd pînă la cadouri mai extravagante gen excursii și călătorii.

Moș Gerilă este un personaj care a ajuns în spațiul românesc prin filieră rusă. Însuși numele de Moș Gerilă este o traducere mot à mot din rusescul Дед Мороз. El nu are nimic în comun cu religia. Dacă vă mai amintiți, cea mai mare sărbătoare de iarnă în perioada comunistă era anul nou.

Crăciunul nu era sărbătorit aproape deloc pentru că religia era interzisă de partid. Prin urmare Moș Gerilă își făcea apariția în noaptea dintre ani. Cadourile sale era mai limitate din cauza deficitului de produse din sistemul comunist și conțineau: prăjituri, bomboane, două-trei banane încă verzi, cîteva portocale înghețate, poate și cîteva jucării.

Putem afirma astefel că în esență diferența dintre Moș Gerilă și Moș Crăciun este diferența dintre trecut și prezent, dintre est și vest. Cam astea ar fi după părerea mea deosebirile principale dintre cei doi moși. Subiectul nu este epuizat însă, voi reveni asupra lui în unul din articolele următoare.

sursă imagine

3 Comments

 1. Iata inca citeva diferente

  Mos Craciun are o curea de piele în timp ce Moş Gerilă are o eşarfă alb-argintiu.
  Moş Crăciun poartă pantaloni cu blana scurta si camasa… Moş Gerilă poartă o manta lunga brodata cu modele alb păgâne
  Mos Craciun poarta cizme negre în timp ce Moş Gerilă poartă cizme tradiţionale ruseşti simţit în alb sau, alternativ, cizme de piele medieval rus cu tocuri roşii.
  Mos Craciun este adesea portretizat cu ochelari în timp ce Moş Gerilă apare întotdeauna cu un baston magic în mâinile sale.
  Mos Craciun locuieste in Laponia, el foloseste reni pentru a trage sania lui. Moş Gerilă, fiind rus, utilizează trei cai în acelaşi scop.
  Mos Craciun are elfii ca ajutoarele sale, în timp ce Moş Gerilă are nepoata sa, Snegurochka, care-l însoţeaste în călătoriile sale.
  …s.a.

 2. Bine punctat, Maria. Mai ales în ultima parte a comentariului. E clar, Moș Crăciun are un PR mult mai bun. De asta este și mai popular. Uite a mai scris un prieten aici pe această temă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button