Printre cuvinte

Despre sociologie, cuvinte și… penise

Azi vreau să vă povestesc o pățanie legată de scăpări ortografice și litere măiestre care pot schimba radical sensul unei propoziții. Întîmplarea este un caz real pe care mi l-a povestit o prietenă absolventă de sociologie.

Eram în ultimul an de facultate, începe ea zîmbind. Și ca orice student în an terminal aveam de ticluit o lucrare de licență. Fiind vorba de sociologie, lucrarea mea conținea o parte de cercetare care implica nişte chestionare legate de situația familială a tinerilor din oraș.

Adun așadar de unde am, de unde n-am, niște bănuți și îmi printez cele 500 de chestionare de care aveam nevoie. După încep să bat la pas liceele din oraș, să le împart, iar mai apoi să le culeg de la progeniturile educaționale care le completau cu deosebită sînguință și interes.

Așa se face că la un moment dat mă cheamă o elevă de prin clasa a 10 şi-mi cere să-i explic o întrebare din chestionar. Lucrează pe lîngă pensie? citesc eu cu glas tare. Adică aș vrea să știu dacă cineva din părinții tăi este pensionar, dar lucrează în același timp.

Domnișoară rămîne la fel de nelămurită, așa că încep să-i explic mai elaborat scopul întrebării timp în care mă urmărește cu interes aproape toată clasa. Citește te rog pe litere, îmi spune liceana indicînd din nou întrebarea cu pricina.

Moment în care încep să mă înfurii. Cum adică vine o mucoasă din a 10 să mă ia la rost pe mine, viitoare absolventă de sociologie. Mă supun totuși și încep să silabisesc literele una după alta:

luc-rea-zăpelîn-gă (după care apăsat) …pe-ni-se… penise?

Îmi ia vreo cîteva secunde să-mi dau seama ce s-a întîmplat după care oscilez între a intra în pămînt de ruşine şi a izbunci în hohote. Cum naiba am putut să scriu penise în loc de pensie? Și cum de nu a observat nimeni pînă în acel moment (în care aveam deja mai mult de 250 de chestionare completate).

Ce era să fac? Nu mai aveam bani să printez altele și nici o dorință deosebită să iau treaba de la capăt. Așa că am mers mai departe și m-am prezentat cu ditamai morcovul la liceele rămase în listă, iar mai apoi în fața comisiei de examinare.

Vreau să vă spun că nimeni nu a mai observat scăparea și lucrurile am mers cît se poate de bine, iar astăzi sînt absolventă cu… penise cu tot. Nu voi uita însă niciodată această întîmplare care m-a ajutat să-mi dau seama cît de important poate fi un cuvînt în viața unui om.

2 Comments

  1. Gabi, e cît se poate de corect, avînd în vedere că e vorba de o greşeală ortografică. În fond, de la pensie la penise e doar un pas 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button