Jurnal de bord

Cum s-au mocănit moldovenii

Duminică dimineaţa cu noaptea (şi berile de simbata seară) în cap cîţiva bravi feciori şi fetişcane au purces la drum cătă Vişeul ghe Sus. Am pornit cu oleacă de întîrziere, de aceea a trebuit să apăsăm şiorşica pînă la podea.

Cauciucurile scîrţîiau la fiecare curbă, serpentinele ne treceau prin faţa ochilor ca efectele speciale în 3D. Pe la mijlocul Gutinului a apărut prima jertfă care a ţinut neapărat să se „răstească” un mniezuc la hribele de pe deal.

Am străbătut Maramureşul ca vîntul şi ca gîndul şi, în afară de cîteva maţe răscolite şi coate julite, tăt o fost andăr cotrol. Tocmai cînd am intrat în gara din Vişeu, Mocăniţa pleca. Gara plină ochi de autocare, maşini şi naţii de oameni veniţi de prin toate părţile.

Cînd să luăm belet, aflăm că nu prea mai sînt locuri nici pentru cel de-al doilea tren. Noroc că ne-o primit locomotivistul (sau cum i-o fi zicînd) în vagonul din spatele locomotivei. Am urcat ca evreii spre Auşviţ, condiţiile erau vitrege, dar moldovenii aveau în torbă licori magice ridicătoare de dispoziţie şi moral.

Am belit ochii preţ de două ceasuri ca la teve la frumuseţile din Munţii Maramureşului. După care am coborît la popas să hodinim şi să îmbucăm ceva. N-am putut pentru că bucătarii erau ocupaţi să gătească pentru 120 de ieşeni flămînzi veniţi culmea tocmai din… Iaşi.

I-am injurat oleacă în gînd şi am înghiţit în sec. La întoarcere încă două ceasuri de plăcere călătorească prin Valea Vaserului, doar că dintr-un vagon omenesc. Per ansamblu voiajul a fost interesant, dar părerea jenerală a fost ca vorba din popor: ţi-o plăcut? – da. mai mergi odată? – nu prea…

4 Comments

  1. hai sa-ti zic un banc despre cum a aparut locomotiva cu aburi pe meleagurile noastre………au venit inginerii si au adus locomotiva cu aburi de pe la englezi si au adunat toata taranimea sa le explice cum functioneaza si care-i mecanismul de pornire, si, dai si explica ce face aburul unde urca, cum coboara.Taranii,toti, ochi si urechi,dadeau din cap, semn ca, inteleg .Dupa ce sfarseste de explicatun taran mai indraznet iese in fata si intreaba;am inteles cum merge si de ce iese abur dar n-am inteles unde se inhama caii?……….si apropo locomotivistului i se mai spune- conductor

  2. Oxana, un banc asemănător. Ştii ce au întrebat oltenii cînd au mîncat pentru prima dată plăcintă cu brînză? „Cum băgaşi brînza în ea?” Cam aşa şi locomotiva cu caiii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button