Jurnal de bord

Cum poți recupera TVA ca persoană fizică prin programul Tax Free

tax-free-romaniaVara trecută m-am întîlnit cu un prieten basarabean și, dintr-o vorbă în altă, am ajuns să povestim despre programul Tax Free despre care nu știam atunci mare lucru.

În urma discuției am aflat că își cumpărase diferite produse din România și că reușise să recupereze TVA-ul pentru produsele respective prin programul Tax Free.

Inițial am fost un pic sceptic, de aceea am decis să mă documentez. După mai multe investigații am aflat că prietenul meu avea dreptate și mi-am dat seama că Tax Free este deocamdată un concept destul de puțin valorificat în România.

Între timp l-am și testat cu succes. Puteți găsi detalii în cele ce urmează.

Ce este Tax Free și cum funcționează

Tax Free înseamnă ”fără taxe”. Cu alte cuvinte Tax Free este un sistem ce permite rambursarea TVA-ului pentru cetățenii străini la ieșire din țara în care au efectuat cumpărătura. Programul funcționează în trei pași simpli.

1. Achiziționarea produsului

Cumpărătorul trebuie să fie o persoană fizică (exclus firmă) cu domiciliul în afara UE. Cumpărătorul va achiziționa produsul de la un magazin autorizat de la care va primi alături de factură un Document de restituire TVA pentru cumpărătorii nestabiliți în Comunitatea Europeană.

Valoarea totala a produsului plus TVA trebuie să fie mai mare decît echivalentul în lei a 175 euro. Cumpărătorul poate solicita restituirea TVA-ului aferent mai multor facturi dacă suma bunurilor/serviciilor din fiecare factură depășește plafonul de 175 euro (inclusiv TVA).

magazine-tax-free-romania

2. Transportul produsului

Bunurile cumpărate vor fi transportate în bagajul personal al călătorilor din afara UE în cel mult 3 luni de la data în care a fost emisă factura. Cumpărătorul va prezenta biroului vamal bunurile cumpărate care fac obiectul facturii fiscale alături de dovada plății lor și documentul de restituire a TVA.

Biroul vamal va verifica bunurile și actele, și va aplica o viză de ieșire pe factură și pe documentul de restituire. E foarte important ca datele din pașaport să corespundă cu cele de pe factura fiscala și documentul de restituire a TVA.

3. Recuperarea TVA-ului

Restituirea TVA-ului se va face în baza Documentului de restituire a TVA în original, vizat de biroul vamal de ieșire din spațiul CE, și a unei copii de pe factura vizată de același birou vamal.

TVA-ul se restituie integral, fără a reține comision. Restituirea se poate face atît către cumpărător, cît și către orice altă persoană împuternicită de către acesta, care prezintă documentele de mai sus.

Restituirea TVA se poate face numerar sau prin transfer bancar într-un cont indicat de cumpărător. Procedura este reglementată prin Ordinul Nr. 1692 din 19 octombrie 2007.

Magazine autorizate Tax Free în România

Atunci cînd căutam informații despre programul Tax Free am contactat mai multe magazine pentru a afla care din ele participă la acest program. Aveți mai jos o listă cu ce am reușit să aflu pînă în acest moment.

Altex – am cumpărat din magazin și am primit TVA-ul cash fără nicio problemă

F64 – am cumpărat online și am primit TVA-ul prin virament bancar (băieții au fost foarte prompți în toate)

De la următoarele magazine nu am cumpărat încă, dar acestea sînt autorizate Tax Free conform informațiilor prezentate pe site-ul lor (voi actualiza lista pe măsură ce aflu mai multe)

Flanco | Fotohobby.ro | Digiland.ro | iStyle.ro | Marketonline.ro | Quickmobile

Sper ca informațiile să vă fie utile. Dacă aveți completări, nu ezitați să-mi lăsați un comentariu. Spor la cumpărături!

Sursă foto 1 2

37 Comments

 1. TVA ul ca tva ul , insa ma intreb foarte mult cat va mai conta asta avand in vedere ca dolarul a crescut destul de mult ma gandesc ca pur si simplu e nevoie de ceva mai mult decat reducere taxelor…

 2. Așa e Mihu. Dolarul a crescut, prin urmare e posibil să vedem o creștere de preț la anumite produse.

  Andrei, nu am găsit nimic legat de Tax Free pe site-ul Evomag. Deci bănuiesc că nu au intrat încă în program.

 3. completeaza in lista magazinelor care restituie tva si pe: MOBEXPERT, CAREFOUR si cred ca si AUCHAN, dar primele 2 garantat.

 4. Andrei marketonline.ro a iesit din TAX FREE azi am vrut sa cumpar ceva de la ei si mi-au dat solemn informatia. Magazinul Praktiker are sigla TAX FREE la intrare …poate e curios cineva :).

 5. In cit timp avem posibilitatea sa mergem in RO ca sa depunem actele de restituire a TVA-ului?Deja au trecut 17 zile de cind am trecut vama cu bunul.

 6. Am citit pe diverse site-uri ca ar trebui sa te prezinti la vama cu produsul sigilat, pe altele nu se specifica. Stie cineva exact cum se procedeaza? Sau este suficient sa am cutia si toate accesorile la mine? Este vb de un laptop si rezidenta este in Moldova

 7. Alex, eu am cumparat de cîteva ori prin Tax Free. La vama a fost suficient să prezint produsul și cutia. Nu e neapărat ca acesta să fie sigilat.

 8. Pot sa declar un produs la vama cand ma duc acasa (in RM) cu pasaportul romanesc unde am resedinta in RM pentru rambursare TVA?

 9. Riny, nu stiu sigur. Cred ca nu. Iti recomand sa intrebi de soferii autobuselor care fac ruta spre Chisinau. Probabil ca ei vor sti sa-ti raspunda.

 10. M-am documentat si am aflat ca e obligatoriu sa prezinti dovada ca ai resedinta intr-o tara non-UE, deci legal eu locuiesc in RM nu in Romania.De ce ar putea fi o problema pasaportul romanesc?Plus la toate ca am si buletinul moldovenesc.Nu pot sa-l prezint si pe el?

 11. Trebuie neaparat sa prezint produsul la vama?
  Daca vreau sa-il las aici in Romania nu pot sa primesc TVA-ul doar cu factura?

 12. Marketonline nu mai este autorizat tax free. Am incercat sa cumpar ceva de la ei. Cumparasem si 2013 de la ei

 13. Buna,
  stie cineva daca pot sa prezint actele pentru Tva si daca trec vama cu trenul?

 14. Ana, dacă există un vameș care verifică actele și bagajele, trebuie să fie posibil. Eu nu am încercat, dar așa ar fi logic

 15. Salutare, știe cineva ce înseamna cerința să fie în bagajul personal?
  De exemplu procur un televizor se încadrează în bagajul personal sau nu?
  Iar a doua întrebare este daca nu o sa am probleme la vama noastră, moldoveneasca, nu va fi necesar sa achit impozite deja la vama noastra pt produsul dat?

 16. Din cîte știu, e important să poți arata produsul în momentul în care treci vama. Nu știu la ce se referă exact sintagma „bagaj personal”, dar un prieten a cumpărat un televizor prin acest program și nu știu să fi plătit taxe la intrare în Moldova.

 17. Pt cit timp dupa devamare este valabil acest act? Daca am procurat ceva in luna februarie mai pot beneficia de returnarea TVA-ului?

 18. Cred că da. Important e ca produsul sa fie scos din țară în perioada celor 3 luni. Pentru detalii, poți contacta magazinul de la care ai făcut cumpărătura.

 19. Eu sunt cetatean sarb. Am vazut o oferta la un magazin din Ro cu Tax free. Am rugat un prieten sa mearga sa imi cumpere produsul, eu trimitand pe mail pasaportul scanat. Magazinul nu a vrut sa-i dea produsul prietenului meu si au solicitat sa vin in persoana cu pasaportul original. A procedat corect magazinul? Ce articole indica aceasta atitudine? Ms!

 20. Au procedat corect. Cetățeanul străin trebuie să se prezinte personal la magazin cu actul de identitate. Ai putea însă să cumperi online 🙂

 21. Intrebare: un cetatean moldovean (care locuieste in Romania, desi in acte are inca domiciliul in RM) cumpara produse in Romania, trece cu ele vama in RM si se intoarce cu ele in Romania – va trebui sa plateasca ceva pentru ele in RM? Taxe, etc?
  Multumesc!

 22. Stie cineva cum se recupereaza tva din Sarbia ? Si care este suma maxima pe care o poti cumpara ?

 23. Eu am trecut vama cu un televizor in RM ce il adusesem la garantie in Ro ,nu -i facusem acte de iesire din MD cand l-am adus ,si la vama din MD ma puneau sa platesc tva -ul la valoarea facturii ,pt ca le-am aratat actele si au vazut valoarea lui .
  Va intreb daca cumpar un produs din ro si merg cu el in MD nu ma vor pune sa platesc la intrarea in MD alte taxe ???Astept raspuns ,multumesc.

 24. Buna. E valabil si pentru exportul de automobile din Romania. Poate fi recuperat cumva TVA-ul.

 25. Sunt în istanbul si urmeaza sa plec in romania cu masina. Pot valida „tax free „la vamă sau doar in aeroport ? Multumesc !

 26. Daca persoanele din Republica Moldova au dubla cetatenie pot beneficia de intoarcerea TVA ?

 27. doar persoanele cu domiciliul in moldova,mentionat pe buletin sau pasaport,fara domiciliu in Romania chiar daca au dubla cetatenie.

 28. Aveți idee de un alt punct de vamă în București ? Aș dori să nu merg până la aeroport pentru ștampilă și să mă întorc la magazin ( în aeroport am înțeles ca se percepe 6% comision)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button