Jurnal de bord

Cum au ajuns românii americani


Îmi aduc aminte cu ce aere de superioritate vorbeam noi acum 10 ani despre americani. ”Dă-i încolo de grași. N-ai văzut ce umflați îs” spunea unul. ”Normal că-s grași dacă se îndoapă toată ziua cu hamburgeri și hot dogi”.

”Plus la asta îs și proști” completa altul. ”Jumătate din ei nu termină nici măcar liceul. Ce să mai zic de facultate? Nu-i duce capul la nimic, îs proști ca noaptea. Cum trăiesc așa de bine, nu-mi închipui…”

”Îți spun eu cum” îi răspundea cineva sarcastic. ”Ăștia trăiesc numai în credit, frate. Ei efectiv îs înglodați în credite și împrumuturi pe toată viața ca niște sclavi ai sistemului”.

Anii au trecut, globalizarea și-a spus cuvîntul, iar noi am preluat ce am putut de la modelul american. Astăzi avem și noi credite la case și mașini pe 30 de ani sau chiar mai mult şi o rată de promovare la BAC sub 50%.

În anul 2012 1 din 3 români e supraponderal, iar 1 din 4 este obez. Cu singura diferență că americanii o duc în continuare aproape la fel de bine, iar noi aproape la fel de rău. Ar mai fi ceva de adăugat?

sursă foto

One Comment

  1. Ce-as mai putea adauga? Imi lipsesc statisticile, dar pornind de la realitatile de care ma lovesc zilnic, pot spune cu mana pe inima ca:
    1. Precum americanii, o mare parte dintre romani fac frecvent greseli grave de limba romana.
    2. Precum americanii, o mare parte dintre romani sunt de o ignoranta dureroasa.
    3. Precum americanii, o mare parte dintre romani considera ca vinovati de relele din viata lor sunt guvernul, statul in general, un anumit partid, biserica, ONG-urile, Rosia Montana, etc.
    4. Spre deosebire de americani, o mare parte dintre romani sufera de lene existentiala tradusa prin lipsa oricarui tel in viata, a oricarui interes major sau obiectiv care sa dea un sens vietii, altul decat a manca, a dormi, a bea, a copula…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button