Jurnal de bord

Containere de colectare a hainelor vechi

Uite că se mai întîmplă şi lucruri bune în România. Mă refer aici la containerele de colectare a hainelor vechi care au apărut recent în Baia Mare. Cei care au acasă încălţăminte şi haine pe care nu le mai poartă, pot să le doneze oamenilor nevoiaşi prin intermediul acestor puncte de colectare.

Iniţiativa este foarte bună pentru că există destui oameni care vor să doneze lucruri familiilor sărace, pînă nu demult, însă, existau prea puţine centre de colectare. Deplasarea pînă la acestea reprezenta un efort suplimentar. De multe ori cei care mergeau la aceste puncte de colectare erau nevoiţi să se confrunte cu atitudinea „obosită” şi sictiriră a aşa-zisor voluntari români (vezi cazul cu Crucea Malteză din Baia Mare).

Ideea nu reprezintă o noutate, fiind preluată din occident unde se bucură de succes. Deşi le-au privit la început cu suspiciune, băimărenii au fost receptivi la instalare acestor puncte de colectare şi au ales să facă un bine pentru semenii lor. În prima luna s-a strîns o cantitate impresionantă de lucruri care vor ajunge la oamenii necăjiţi. În oraşul nostru proiectul este realizat de Caritas în colaborare cu Primăria Baia Mare.

5 Comments

 1. Ştii cumva pe unde se află aceste containere? Am şi eu o „tona” de haine şi nu le-aş arunca la gunoi (cei de la Crucea Roşie nu mai aveau spaţiu).

 2. Anca, in cartierul Vasile Alecsandri se afla unul aproximativ in fata restaurantului Smart Food (intersectia dintre Republicii si Alecsandri), iar la RFN un altul in fata bisericii. Cred ca sunt mai multe, dar pe astea doua mi le amintesc acum. Si sunt de acord, aruncatul hainelor la gunoi e una dintre cele mai grave forme de risipa. Cele care nu sunt in stare suficient de buna pentru a fi donate pot fi puse oricand intr-o punga langa containerul de gunoi, se gasesc destui amarati care sa se bucure si de un palton ros de molii cand scad temperaturile sub zero iar ei locuiesc pe strada…

 3. Anca, cele pe care le-am văzut eu pînă acum sînt următoarele:

  Bd. Republicii cu Vlad Ţepeş (peste drum de fostul EON Gaz)
  Bd. Republicii cu Vasile Alecsandri (în parcarea din faţa Smart Food )
  Bd. Decebal zona semilună (lîngă staţia de autobus vis-a-vis de MOL)
  Bd. Traian cu Gării – zona Gării (lîngă magazinul Penny market)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button