Concluzii la 1 an de când a fost interzis fumatul în spații publice închise
S-a împlinit 1 an de când a intrat în vigoare legea ce interzice fumatul în spații publice închise. Anul trecut pe vremea asta scriam acest articol despre primele ei efecte în Cluj. Astăzi parcă nici nu-mi vine să cred că a existat o perioadă în care se fuma în aproape toate localurile din România.
Pentru că e foarte ușor să te obișnuiești cu binele și cu o normalitate ce atunci părea un vis greu de atins. Atât de ușor încât uneori nu mai știm să apreciem ce avem: libertate, democrație – ne place să le criticăm, dar uităm cum era când nu le aveam. Cam așa e și cu legea anti-fumat.
Să revii acasă după un concert sau o ieșire în oraș și să nu duhnești a fum de țigară – iată un lucru de neprețuit. Și când te gândești că au trecut doar 12 luni de atunci.
Ce s-a schimbat concret într-un an de la legea anti-fumat?
Părțile proaste: s-au închis unele localuri, altele au atras mai puțini clienți. E vorba în principal de crâșmele pentru care fumul de țigară făcea parte din spiritul locului. Și asta pentru că fumătorii înrăiți au preferat să iasă mai puțin.
Părțile pozitive: majoritatea fumătorilor s-au adaptat și s-au orientat spre alt gen de localuri, cele care le-au oferit ceva în schimb: un loc încălzit pentru fumat iarna, un spațiu unde pot fuma și socializa fără să se calce în picioare etc.
Barurile și pub-urile care au înțeles asta au înflorit și și-au crescut vânzările. Conform datelor ANAF, cel mai mult au avut de câștigat restaurantele, care au înregistrat cifre de afaceri cu 20% mai mari, în timp ce barurile au crescut cu 5% în primele 6 luni.
Clienții s-au diversificat și și-au schimbat comportamentul. De exemplu au început să iasă mai mult familiile care-și pot lua liniștiți cu ei copiii fără să-i oblige să devină fumători pasivi. Practic vorbim despre aceleași lucruri care s-au întâmplat și în Europa.
Conform statisticilor a scăzut și numărul de internări din cauza bolilor respiratorii. Așadar cei care se dădeau de ceasul moții acum 1 an că va falimenta industria tutunului și nu va mai ieși nimeni în oraș, nu au avut dreptate. Acum că s-au mai liniștit apele, majoritatea românilor susțin această măsură.
Sursă foto