Jurnal de bord

Cîte ceva despre parchet

parchet interior superparchet.roLa ultimul meu conflict armat cu robinetele, unul din gîndurile ce mi-au trecut prin cap în momentul în care a năvălit apa a fost ”of, numa’ nu parchetul!” Cu vreo săptămînă înainte de pățanie mă întîlnisem cu un prieten care a fost inundat din cauza unei conducte sparte.

Sărmanul s-a trezit cu bucăți de lemn plutind prin casă și a fost nevoit să-și schimbe aproape tot parchetul. În cazul meu lucrurile au avut un final fericit, nici o placă nu a avut de suferit în urma conflagrației. Totuși, întîmplarea m-a făcut curios să aflu mai mult despre parchet și istoria acestuia.

Se pare că prima atestare documentară a parchetului datează din 1684. Pe atunci, accesul la el aveau doar nobilii, deoarece prețul acestuia era ridicat. Podele clasice începeau să fie înlocuite cu parchetul care oferea și un alt aspect mult mai estetic camerei în care era montat.

Acesta era bine întreținut, iar grosimea sa nu permitea uzura timpurie, drept pentru care în multe dintre casele construite în secolul al XVII-lea, astăzi protejate ca monumente istorice, se mai poate vedea parchetul de atunci, bineînțeles, recondiționat.

Dacă pe vremuri parchetul era folosit doar de către persoanele bogate, astăzi el nu mai este considerat un lux. Costurile sale de producţie, de transport şi de montaj s-au redus considerabil. Nici întreținerea nu mai costă la fel de mult, iar produsele de curăţare şi întreţinere se găsesc ușor.

Parchetul nu mai este folosit doar în camerele cu un design elegant, acesta putând fi deopotrivă montat și în camerele tradiționale (în acest caz se alege un parchet masiv, care să aibă culoarea vechilor podele).

În cazul în care vrei să-ți pui parchet, dar nu știi cum să-l alegi, e indicat să consulți părerea unui specialist în domeniu (un designer de interior). Acesta îți poate recomanda un tip de parchet potrivit pentru locuința ta care poate spori efectul estetic al casei tale.

sursă foto

One Comment

  1. Intr-adevar, acum sunt atat de multe modele de parchet si atat de multe tipuri de lemn din care sunt confectionate incat e greu sa alegi singur. Interesanta si istoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button