Jurnal de bord

Cînd ești dobitoc și asculți manele în tramvai

bataie-in-tramvai-manele-tigani

Scenariul este clasic, mi s-a întîmplat și mie de nenumărate ori. Stai în transportul public cu biletul compostat și-ți vezi de treaba ta, cînd, la un moment dat, în autobus urcă o trupă de cetățeni gălăgioși. Sînt teribiliști și se comportă de parcă toată lumea e a lor, de parcă nimic nu li se poate întîmpla.

Se așează întotdeauna în spate, probabil pentru că nu au bilet. Și de ce ar avea, din moment ce niciun controlor nu-i verifică?! Din boxele lor manelele răsună în tot autobusul. Oamenii se mută instinctiv pe locurile din față ca să-i evite. Desigur, îi deranjează grupul, dar preferă să nu reacționeze.

Pentru că nu vor probleme, pentru că au copii de crescut, facturi de plătit și rate de achitat. Așa că tac și rabdă. Într-o țară în care lucrurile sînt puse la punct, statul are organisme prin care sancționează acest gen de comportament. Într-o țară normală oamenii nu-și fac dreptate cu pumnul.

Miercuri un cuplu de tineri asculta manele într-un tramvai din București. Doi călători le-au cerut să dea „muzica” mai încet. Drept răspuns au primit replici dure. Situația a degenerat, și, în rezultat, maneliștii au primit niște pumni și picioare.

Cineva a filmat altercația și a postat-o pe internet. Clipul a devenit viral și a stîrnit controverse în toată țara. Presa a sărit în aer cu titluri exagerate. ONG-urile ce apără drepturile omului au strigat „discriminare”.

Cică cei doi au primit bătaie pentru că erau de etnie rromă, iar cauza comportamentului lor e faptul că sînt marginalizați de societate și nu au drepturi egale. După părerea mea lucrurile sînt ceva mai simple.

Cei doi au luat bătaie pentru că au fost grobieni, nu pentru că erau țigani. Iar drepturile egale implică și niște obligații egale. Probabil de asta majoritatea oamenilor le-au dat dreptate celor care au luat atitudine.

Voi ce părere aveți? Vi s-au întîmplat astfel de cazuri?

Sursă foto

2 Comments

  1. Urcă zilnic în autobuzul 8, şi vei vedea aşa ceva. Ţiganii nu doar ascultă „muzică” dar şi dansează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button