Jurnal de bord

Cetatea Soroca și Lumânarea recunoștinței – destinații de vizitat în Moldova

În această vară am fost pentru prima dată la Cetatea Soroca – o destinație simbol a Republicii Moldova. Nu mai fusesem acolo niciodată, deși Soroca se află la doar 100 km de satul natal. Luna aceasta am găsit contextul potrivit și am văzut această destinație frumoasă.

Cetatea Soroca se află în orașul cu același nume, în partea de nord-est a Moldovei.

Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare pe malul Nistrului în zona vadului, reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

În perioada 2013 – 2015 fortăreața a fost restaurată prin Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova, program finanțat de Uniunea Europeană – sursă.

Dacă mergi spre Soroca din Chișinău, ai de parcurs în jur de 150 km pe care-i faci în 2 ore. Drumul care leagă Soroca de Chișinău este un drum de nivel european. O mare porțiune din acesta a fost reabilitată cu fonduri din partea SUA.

Odată ajuns la Soroca am descoperit o cetate cochetă și frumoasă care oferă o priveliște faină spre Nistru. Fortăreața arată bine atât din afară, cât și pe interior.

La nivelul superior, în zona centrală, am putut vedea o copie după sabia lui Ștefan cel Mare. Platoul din fața cetății arată bine, fiind renovat cu suportul orașului înfrățit Buzău. Nu departe de cetate a fost amplasat un postament cu numele cetății de unde poți surprinde o imagine a cetății ca în cărțile poștale.

După ce am vizitat cetatea, am trecut prin cartierul Dealul Țiganilor pentru a ne minuna de palatele construite acolo. La ieșirea din oraș am oprit să vizităm „Lumânarea recunoștinței” – un alt monument emblemă din Soroca.

„Lumânarea recunoștinței” este un monument construit pe o stâncă împădurită de pe malul Nistrului în memoria eroilor necunoscuți ai neamului la inițiativa scriitorului Ion Druță. Pentru a ajunge la el, trebuie să urci în jur de 660 trepte care sunt numerotate din 50 în 50 până sus.

După primele 100 de trepte găsești o fântână dedicată profesorului unde poți să-ți potolești setea. Pe traseu sunt numeroase bănci și foișoare pe care poți să te odihnești. Odată ajuns la înălțime descoperi un moment ca o lumânare și o platformă care oferă o priveliștea splendidă: Moldova în plan apropiat, Ucraina în depărtare cu Nistrul curgând între ele.

Acestea sunt destinațiile pe care le-am descoperit în Soroca. Dacă ai ocazia, îți recomand să le vizitezi, preferabil în perioada caldă a anului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button