Jurnal de bord

Ce sînt și cum funcționează panourile radiante

principiu-functionare-panori-radianteAcest articol este un guestpost

Sistemul de încălzire cu panouri radiante a apărut relativ recent pe piața din România. Acestea se bazează pe un principiu nou, care încălzește doar corpurile prezente în cameră și abia mai apoi temperatura din încăpere.

De aceea panourile radiante nu sunt o solutie extrem de populara încă, probabil și din cauza faptului că nu au fost înțelese pe deplin. Principiul de funcționare al panourilor radiante e simplu: acestea se bazează pe radiații infraroșii cu lungimi de undă între 4 și 14 microni

Conform cercetătorilor acest tip de unde sunt absorbite foarte ușor de către corpul uman. Panourile au un randament ridicat, de circa 95-97% și pot funcționa fără probleme la un voltaj clasic de 220 de Volți și nu depind de presiunea gazelor.

În plus, grație randamentului ridicat, corpurile se încalzesc foarte ușor, nefiind nevoie de un consum enorm de energie electrică. Din contra, producătorii garantează o reducere de pănă la 50% a facturii la energie electrică.

Pericol pentru sanatate? Nu, din contra!

Radiațiile infraroșii sunt folosite în multe terapii medicale. În cazul celor cu unde de mărime medie (4-14 microni), ele ajută la îmbunătațirea circulației, inclusiv a celei periferice, ajută la reglarea echilibrului termodinamic.

Există teorii care spun că aceste radiații diminueaza șansele de a dezvolta cancer, însă nu există suficiente studii pentru ca toată comunitatea medicală să accepte acest lucru. Totuși, există destul de multe dovezi care indică acest lucru.

Panourile radiante sunt relativ ecologice. Ele nu sunt zgomotoase, nu produc gaze și nici nu consuma oxigen (ci doar energie electrică), motiv pentru care sunt alegerea numarul unu de încălzire în casele ecologice, precum și în conceptele de smart-house.

Specialiștii de la Comstal.ro spun că investițiile într-un sistem cu panouri radiante sunt recuperate în aproximativ 2 ani. Ținând cont că ele nu necesita îngrijire și că au o durata de viață de minim 20-25 de ani, se poate spune că investiția într-o astfel de metoda de încălzire este pe deplin justificată.

sursă foto

6 Comments

  1. Sa stii ca nu e totul asa de roz cum pare. Am auzit si pareri pro si contra. De obicei este o problema la efiecenta, insa poate domnii de mai sus au gasit solutia.

  2. Robi, ai dreptate. Părerile sînt împărțite. Dar mi s-a părut o ideea bună să public articolul. Măcar așa află lumea că există și această alternativă 🙂

  3. Eu am cumatat 2 panouri rdiante anul trecut , inainte avem incalzire pe lemne , diferenta este imensa cu costuri mai mici.
    Conteaza foarte mult marca, eu recomandt first heating.

    cele bune

  4. Din pacate multi sunt reticenti cu privirea la incalzirea cu panouri radiante infrarosu la auzul cuvantului radiatii. In mod gresit asociaza radiatiile infrarosii cu ultraviolete si microundele. In timp ce ultimele doua sunt daunatoare, radiatiile infrarosii sunt benefice organismului.
    In ceea ce priveste eficienta multi isi dau cu parerea fara sa fi vazut macar un panou radiant in viata lor.
    Eu mi-am cumparat doua astfel de panouri radiante si sunt foarte multumit.

  5. Am montat 3 panouri de 950/750/750w sunjoy care teoretic acopera suprafata de 60-70mp intr-un ap de 44mp. Fiecare are termostat setatvla 22.5 grade si asigura temperatura in mod aproape instant. Costurile se ridica la 150-250 lei pe luna fara de termoficare care costa 4-500 lei. Sunt impresionat si eu de aceasta metoda de incalzire. Atentie mare la brandul panourilor.. banii fac diferenta…si la dimensionarea lor..un panou mai puternic intro incapere mica va merge cu termostat mult mai putin..economie pe toate planurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button