Cât de curat e aerul în Cluj-Napoca?
Donează pentru rețeaua de monitorizare a calității aerului din Cluj
Zilele trecute am fost în vizită la un prieten care locuiește la bloc în zona pădurii Făget. Și primul lucru pe care l-am remarcam după ce am ajuns a fost aerul. Aerul din acea zonă era mai rece, mai curat și mai oxigenat. Era diferit de aerul cu care m-am obișnuit în oraș.
Prin 2014 a apărut un studiu care clasa Cluj-Napoca printre orașele cu cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. Așadar cât de curant este aerul din orașul nostru?
Cât de sănătos este aerul din cartierul în care locuiesc? La ce mă expun dacă alerg în parc sau merg cu bicicleta pe stradă? Cât de curat este aerul din jurul grădinițelor și a școlilor unde învață copiii noștri? Adevărul este că nu știm, pentru că pur si simplu nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la calitatea aerului pe care îl respirăm.
Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată astăzi de 4 stații oficiale, a căror amplasare este discutabilă. Mai mult, datele cu privire la poluare nu sunt accesibile în timp real pentru a le permite clujenilor să se protejeze. Câteva ONG-uri și-au unit forțele pentru a rezolva această problemă în cadrul campaniei Ce Aer Respir?
Scopul lor este să construiască o rețea cetățenească de monitorizare a poluării în Cluj-Napoca. Pentru a fi implementat, proiectul are nevoie de 19.000 euro. Obiectivul campaniei este strângerea acestor fonduri prin intermediul donațiilor.
Obiectivul campaniei este strângerea a 19000 de euro ce vor fi folosiți pentru instalarea a 20 de senzori de măsurare a calităţii aerului și crearea unui site pe care vom putea verifica în timp real calitatea aerului. Pentru a dona intra pe ceaerrespir.ro sau pe campania de pe facebook
Ce vor face concret cu banii:
- Vor monta 20 de senzori uRADMonitor A3 / Industrial (certificati de INCD-ECOIND la nivel național), în cele mai relevante zone din Cluj-Napoca (vezi hartă mai jos).
- Vor realiza o pagină web ușor accesibilă de pe telefon și calculator, unde să poți verifica în timp real calitatea aerului din jurul tău.
- Vor oferi acces deschis la datele istorice cu privire la calitatea aerului (open data), pentru a putea fi analizate și interpretate de orice persoană interesată.
Bugetul este împărțit astfel: 14.000 euro costă senzorii uRadmonitor A3/Industrial, 3.000 euro este costul pentru platforma web și 2.000 euro sunt costuri de comunicare. Campania de strângere de fonduri se derulează până la sfârșitul lunii octombrie 2020. Dacă are succes, senzorii vor fi instalați în noiembrie 2020. Poți găsi mai multe detalii pe ceaerrespir.ro sau pe campania de pe facebook.