Jurnal de bord

Basarabean împușcat mortal de forțele ruse: întrebări și răspunsuri

Pe 1 ianuarie Vadim Pisari, cetățean al Rep. Moldova, a fost împușcat mortal de Forțele de menținere a păcii ale Federației Ruse pe segmentul de pod spre localitatea Vadul lui Vodă pentru simplul motiv că nu a oprit atunci cînd a fost somat.

Acestea sînt faptele și acum întrebările. De cînd au forțele de menținere a păcii (a se citi de ocupație) rol de poliție rutieră? Și cam de ce trebuie un cetățean al Rep. Moldova să oprească în țara sa la semnalul unor soldați străini? Prezenta oare acest om un pericol atît de mare pentru stabilitatea situației din zonă?

Forțele armate ruse staționează în țara noastră, ne opresc cînd au chef, ne intimidează, ne împușcă și tot ei sînt cei ofensați. Cică acesta a fost un atac planificat de autoritățile de la Chișinău. Cică mașina era în căutare, iar șoferul era beat la volan. Cînd și-au dat seama soldații ruși de acest lucru: înainte sau după ce au tras, înainte sau după ce l-au omorît?

Și dacă tot vroiau să-l oprească, lucru pe care nu aveau dreptul să îl facă, de ce nu l-au urmărit, de ce nu l-au oprit prin alte mijloace? Nu există nici o justificare pentru moartea lui Vadim Pisari. A declarat-o și premierul Vlad Filat care a cerut investigarea incidentului. Însă există șanse foarte mici ca soldatul vinovat să fie pedepsit.

Puteți citi mai multe informații aici, aici și vedea mai jos interviul cu martorul ocular.

2 Comments

  1. Eu am copii ofiteri in ROMANIA.Mi-au explicat ca asa e normal iar cel care a tras este un bun ostean si a stiut sa-si faca datoria.Ptr.asta sunt dotati cu arme.Priviti la politistii nostri care sunt scuipati batuti si jigniti in exercitiul functiuni si stau ca boul Plavan cu arma la sold si fac uniforma de ras.Ptr.asta sunt armele din dotatre nu sa te impusti ca idiotul singur in cap.Luati exemplu de la soldatul RUS.

  2. Hai să te întreb ceva, Maria: pentru asta există arma din dotare? Ca soldații să omoare cetățeni străni în propria lor țară?

    Dacă unul din copii tăi ar fi fost în acea mașină, tot ai fi fost de părere că soldații ruși au procedat corect?

    Armata trebuie să apere, nu să atace civilii, iar forțele pacificatoare trebuie să intervină doar atunci cînd există un conflict

    În acest caz cei care au generat conflictul sînt chiar așa zișii pacificatori. Soldații ruși nu aveau nici un drept să oprească mașina și nici să tragă.

    Povestea cu polițiștii e cu totul altă gîscă. Atunci cînd sînt agresați, ei au dreptul și trebuie să reacționeze. Cine i-a agresat pe soldații ruși?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button